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dc.contributor.author
Archaina, Diego Alberto  
dc.contributor.author
Pieniazek, Facundo  
dc.contributor.author
Messina, Valeria Marisa  
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol  
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia  
dc.date.available
2024-02-05T17:36:08Z  
dc.date.issued
2023-08  
dc.identifier.citation
Archaina, Diego Alberto; Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia; Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Texture Studies; 54; 4; 8-2023; 550-559  
dc.identifier.issn
0022-4901  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/225865  
dc.description.abstract
The textural changes during storage of two freeze-dried candies developed from blackcurrant fruits, unflavored yogurt, and different alternative sweeteners, one sweetened with honey/isomalt (HI) and another sweetened with isomalt/stevia (IS), were analyzed using three different methods (instrumental, sensory, and image analysis). Fresh candies were in the supercooled state and presented different structural and textural characteristics (HI: compact and homogeneous, and IS: porous and crunchy), with Fmax values of 139 ± 14 and 174 ± 16 N for HI and IS, respectively. After storage, the instrumental analysis showed approximately 60% average drop in Fmax and W values, in agreement with the decrease observed by sensory analysis in hardness, fracturability, and crispness. Image analysis showed an increase in parameters related to the homogeneity and the uniformity/smoothness for HI. Pearson's correlation coefficients analysis showed that there was a good correlation between the three techniques used, suggesting that the joint use of these methods could be performed for a better understanding of complex food texture.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BLACKCURRANT  
dc.subject
IMAGE ANALYSIS  
dc.subject
INSTRUMENTAL TEST  
dc.subject
SENSORY STUDY  
dc.subject
TEXTURE  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-05T13:54:51Z  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
550-559  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Archaina, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pieniazek, Facundo. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Messina, Valeria Marisa. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Texture Studies  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jtxs.12751  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/jtxs.12751