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dc.contributor.author
Vasile, Franco Emanuel  
dc.contributor.author
Archaina, Diego Alberto  
dc.contributor.author
Jiménez Guzmán, Jaime  
dc.contributor.author
Gutiérrez López, Gustavo Fidel  
dc.contributor.author
Alamilla Beltrán, Liliana  
dc.contributor.author
Mazzobre, Maria Florencia  
dc.date.available
2024-02-05T15:44:32Z  
dc.date.issued
2023-02  
dc.identifier.citation
Vasile, Franco Emanuel; Archaina, Diego Alberto; Jiménez Guzmán, Jaime; Gutiérrez López, Gustavo Fidel; Alamilla Beltrán, Liliana; et al.; Prosopis alba exudate gum as new carrier agent for obtaining powdered Hibiscus sabdariffa aqueous extracts by spray drying; Elsevier Science SA; Powder Technology; 419; 118316; 2-2023; 1-37  
dc.identifier.issn
0032-5910  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/225843  
dc.description.abstract
The objective of this work was to study the functional behavior of Prosopis alba exudate gum (G) as component of powders rich in antioxidant pigments. For this purpose, the morphological, structural and chromatic characteristics as well as physical, biological and stability properties of spray dried aqueous extracts of Hibiscus sabdariffa were evaluated for different ratios of maltodextrin and G, and opportunely compared with gum arabic (GA). Powders containing G showed low moisture (4.9% ds.), low water activity (aw < 0.3), high solubility (>95%) and small (∼25 μm) spherical-shaped particles, with a glass transition temperature (Tg = 52 °C), similar to those containing GA. Phenolic compounds, naturally present in G, improved the storage stability of Hibiscus extract pigments contributing to the preservation of the antioxidant properties. Results encourage to consider Prosopis alba exudate gum as a promising alternative to gum arabic, with the subsequent benefits stemmed from adding value to an underutilized resource.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science SA  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTHOCYANIN  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
HIBISCUS SABDARIFFA  
dc.subject
PROSOPIS ALBA  
dc.subject
SPRAY DRYING  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Prosopis alba exudate gum as new carrier agent for obtaining powdered Hibiscus sabdariffa aqueous extracts by spray drying  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-05T13:36:14Z  
dc.journal.volume
419  
dc.journal.number
118316  
dc.journal.pagination
1-37  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Vasile, Franco Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Archaina, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jiménez Guzmán, Jaime. INSTITUTO POLITÉCNICO NACIONAL (IPN);  
dc.description.fil
Fil: Gutiérrez López, Gustavo Fidel. INSTITUTO POLITÉCNICO NACIONAL (IPN);  
dc.description.fil
Fil: Alamilla Beltrán, Liliana. INSTITUTO POLITÉCNICO NACIONAL (IPN);  
dc.description.fil
Fil: Mazzobre, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Powder Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0032591023001006  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.powtec.2023.118316