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dc.contributor.author
Durruty, María Ximena
dc.contributor.author
de Figueiredo, Ana Karina
dc.contributor.author
Rodríguez, Marcela
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria
dc.contributor.author
Riccobene, Isabel Concepción
dc.date.available
2024-02-02T12:24:44Z
dc.date.issued
2023-12
dc.identifier.citation
Durruty, María Ximena; de Figueiredo, Ana Karina; Rodríguez, Marcela; Nolasco, Susana Maria; Riccobene, Isabel Concepción; Engineering properties and optimization of the dehulling process for hairless canary seed; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 12-2023; 1-9
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/225569
dc.description.abstract
This work aimed to determine the engineering properties of hairless canary seeds (Phalaris canariensis L.) of the variety “CDC Maria” and the optimum combination of operating conditions of the dehulling process with a pilot-scale centrifugal dehuller. The engineering properties analyzed in this study were the principal dimensions, length (4.8 mm), width (1.95 mm) and thickness (1.41 mm); geometric mean diameter (2.36 mm); the sphericity (49.2%); apparent and true densities (752 and 1191.47 kg/m3, respectively); the porosity (0.37); 1000 grains weight (7.28 g); angle of repose (15.89°) and the static coefficient of friction (galvanized steel, 0.325; plywood, 0.372; aluminium, 0.316). For the process optimization, a two-variable Doehlert design was used, analyzing the effect of impact dehuller rotor speed (peripheral speed 30.4 to 47.1 m/s) and seed moisture content (10 to 14% d.b.) by maximizing the dehulling ability (DA) and maintaining the production of fines by 3%. Under the experimental conditions of 36.7 m/s (peripheral speed) and 10% d.b. (seed moisture), with a double pass through the dehuller, the optimum value of DA (94%) was obtained, with a fine production of 3%. The optimized dehulling process allows removing a large percentage (98%) of the canary seed hull.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CANARY SEEDS
dc.subject
GLABROUS
dc.subject
DEHULLING
dc.subject
OPTIMIZATION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Engineering properties and optimization of the dehulling process for hairless canary seed
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-30T15:40:28Z
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
India
dc.description.fil
Fil: Durruty, María Ximena. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Figueiredo, Ana Karina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Riccobene, Isabel Concepción. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s13197-023-05898-7
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-023-05898-7
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