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dc.contributor.author
Asensio, Claudia Mariana
dc.contributor.author
Gallucci, Mauro Nicolas
dc.contributor.author
Oliva, Maria de Las Mercedes
dc.contributor.author
Demo, Mirta Susana
dc.contributor.author
Grosso, Nelson
dc.date.available
2017-08-16T15:08:34Z
dc.date.issued
2014-07
dc.identifier.citation
Asensio, Claudia Mariana; Gallucci, Mauro Nicolas; Oliva, Maria de Las Mercedes; Demo, Mirta Susana; Grosso, Nelson; Sensory and bio-chemical preservation of ricotta cheese using natural products; Wiley; International Journal of Food Science and Technology; 49; 12; 7-2014; 2692-2702
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/22517
dc.description.abstract
The objective of this study was to evaluate the antimicrobial activity and to study their preserving effect on quality and sensory parameters on flavoured ricotta cheese of Argentinean oregano essential oils (EOs). Criollo essential oil was the most effective agent controlling foodborne bacteria, with MIC values of 1.90 E-04 mg mL 1 for S. aureus and Salmonella sp. Ricotta with Cordobes essential oil exhibited the lowest percentage of lactic acid at the end of the storage (0.246%). After 30 days of storage, ricotta flavoured with Cordobes and Criollo EOs had the lowest total count (5.63 9 103 and 7.80 9 103 cfu g 1 , respectively). The Pearson’s correlation analyses (P ≤ 0.05) showed that sour flavour was negatively related to cheese and casein flavours (r = 0.46 and 0.52, respectively). The inclusion of oregano EOs into ricotta cheese improves quality parameters but affects its sensory attributes.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Antimicrobial
dc.subject
Chesse
dc.subject
Foodborne
dc.subject
Preserving
dc.subject
Ricotta
dc.subject
Sensory
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Sensory and bio-chemical preservation of ricotta cheese using natural products
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-08-01T14:06:03Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
49
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
2692-2702
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Hoboken
dc.description.fil
Fil: Asensio, Claudia Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gallucci, Mauro Nicolas. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Demo, Mirta Susana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12604
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.12604/abstract
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