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dc.contributor.author
Oliva, Maria Eugenia

dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban

dc.contributor.author
Ferreira Cordoneda, Maria del Rosario

dc.contributor.author
Garzón, Antonela Guadalupe

dc.contributor.author
Drago, Sofía Belén

dc.contributor.author
D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe

dc.date.available
2024-01-29T15:12:52Z
dc.date.issued
2023-05
dc.identifier.citation
Oliva, Maria Eugenia; Cian, Raúl Esteban; Ferreira Cordoneda, Maria del Rosario; Garzón, Antonela Guadalupe; Drago, Sofía Belén; et al.; In vivo and in silico study of antioxidant and anti-inflammatory effects on the liver-spleen axis of microencapsulated brewers’ spent grain peptides; Royal Society of Chemistry; Food and Function; 14; 11; 5-2023; 5290-5300
dc.identifier.issn
2042-6496
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/225089
dc.description.abstract
Metabolic syndrome (MS) is a cluster of risk factors for the development of cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus. Some dietary bioactive compounds such as peptides can exert dual antioxidant and anti-inflammatory effects. The aim of this study was to analyze the effects of microencapsulated brewers’ spent grain peptides (BSG-P-MC) on hepatic injury, lipid peroxidation, oxidative stress and inflammation in the liver-spleen axis in Wistar rats fed with a sucrose-rich diet (SRD). Male rats received for 100 days a reference diet (RD), SRD or RD and SRD containing 700 mg per kg body weight per day of BSG-P-MC. The results demonstrated that BSG-P-MC reversed injury, lipid peroxidation, and oxidative stress in the liver. For the spleen, BSG-P-MC decreased the levels of lipid peroxidation, CAT activity, NFκB, PAI-1 and F4/80 protein mass levels with respect to the SRD-fed rats. Three peptides identified by LC-MS/MS from BSG-P-MC after in vitro gastrointestinal digestion showed high in silico free radical scavenging activity (LPRDPYVDPMAPLPR, ANLPRDPYVDPMAPLPRSGPE and ANLPRDPYVDPMAPLPR). Moreover, two identified peptides presented high in silico anti-inflammatory properties (LTIGDTVPNLELDSTHGKIR and VDPDEKDAQGQLPSRT). This study is the first report of antioxidant and anti-inflammatory properties of microencapsulated BSG-peptides exerted in the liver-spleen axis in a MS rodent model.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Royal Society of Chemistry

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Bioactive peptides
dc.subject
liver
dc.subject
Oxidative stress
dc.subject
Spleen
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética

dc.subject.classification
Ciencias de la Salud

dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD

dc.title
In vivo and in silico study of antioxidant and anti-inflammatory effects on the liver-spleen axis of microencapsulated brewers’ spent grain peptides
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-26T11:12:30Z
dc.identifier.eissn
2042-650X
dc.journal.volume
14
dc.journal.number
11
dc.journal.pagination
5290-5300
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria Eugenia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferreira Cordoneda, Maria del Rosario. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garzón, Antonela Guadalupe. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Drago, Sofía Belén. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Food and Function
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2023/FO/D2FO04104A
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/D2FO04104A
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