Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Guerra, Laureana  
dc.contributor.author
Romanini, Diana  
dc.contributor.author
López, Silvia Noelí  
dc.contributor.author
Castelli, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Clementz, Adriana Laura  
dc.date.available
2024-01-29T14:13:00Z  
dc.date.issued
2023-03  
dc.identifier.citation
Guerra, Laureana; Romanini, Diana; López, Silvia Noelí; Castelli, Maria Victoria; Clementz, Adriana Laura; Upcycling of carrot discards into prebiotics (fructooligosaccharides) as high value food ingredients; Institution of Chemical Engineers; Food and Bioproducts Processing; 138; 3-2023; 172-180  
dc.identifier.issn
0960-3085  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/225049  
dc.description.abstract
A great amount of carrots is discarded daily in the word because they do not meet the quality standards imposed by consumer market. The aim of this work was to evaluate the feasibility of using carrot discards as substrate of solid-state fermentation to produce β-fructofuranosidase by Aspergillus niger and its subsequent use to catalyze the synthesis of fructooligosaccharides (prebiotics) using carrot juice. Results indicated that carrot bagasse has adequate nutrients for the growth of A. niger, but supplementation with a source of nitrogen is required to obtain a high production of β-fructofuranosidase (90.82 U/mL). Maximum specific activity (251 U/mg) was obtained after 3 days of fermentation at 30 ºC, using an inoculum of 106 conidia/ mL. β-fructofuranosidase was successfully used to synthesize fructooligosaccharides using carrot juice as substrate, raising the possibility for future development of a natural functional beverage. Tweetable abstract: A great amount of carrots is discarded daily. This paper evaluates the use of carrot bagasse to produce β-fructofuranosidase and its subsequent application in carrot juice to produce a natural beverage with prebiotics.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Institution of Chemical Engineers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CARROT DISCARDS  
dc.subject
FRUCTOOLIGOSACCHARIDES  
dc.subject
PREBIOTICS  
dc.subject
Β -FRUCTOFURANOSIDASE  
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Upcycling of carrot discards into prebiotics (fructooligosaccharides) as high value food ingredients  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-25T13:58:01Z  
dc.journal.volume
138  
dc.journal.pagination
172-180  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Guerra, Laureana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López, Silvia Noelí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castelli, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Clementz, Adriana Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0960308523000111  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fbp.2023.01.011