Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Mazaratti, Micaela Rocio  
dc.contributor.author
Valli, Florencia Elizabeth  
dc.contributor.author
Pierini, Sofía Evelyn  
dc.contributor.author
Simoncini, Melina Soledad  
dc.contributor.author
Piña, Carlos Ignacio  
dc.contributor.author
González, Marcela Aída  
dc.contributor.author
Leiva, Pamela Maria de Lujan  
dc.date.available
2024-01-26T14:24:06Z  
dc.date.issued
2023-04  
dc.identifier.citation
Mazaratti, Micaela Rocio; Valli, Florencia Elizabeth; Pierini, Sofía Evelyn; Simoncini, Melina Soledad; Piña, Carlos Ignacio; et al.; Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Sustainability (Switzerland); 15; 9; 4-2023; 1-10  
dc.identifier.issn
2071-1050  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/225008  
dc.description.abstract
The sustainable use of wildlife is considered a tool for conservation in addition to generating benefits for the local population. Commercial reptile hunting targets skins, generating other by-products such as meat and fat. Meat from hunted reptiles is widely available in localities where management plans are in place and is evaluated as easily accessible for hunters and their families. The objective of our research was to evaluate the percent composition, protein composition and microbiological quality of black and white tegu and yellow anaconda meat. For this study, we obtained meat samples of both species from wild specimens. The composition of both meats showed a proportion of moisture greater than 70%, a good proportion of protein (around 20%) and a low proportion of intramuscular fat (<2%). In the meat of black and white tegu, we found all of the essential amino acids in the recommended proportions, while the meat of yellow anaconda tryptophan did not reach the recommended levels to meet adult requirements. Both meats had good microbiological quality and were free from pathogenic bacteria. The results obtained reveal distinctive nutritional qualities of the meats analyzed, which can be recommended as an alternative and/or complementary source of good quality protein for human consumption.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
AMINO ACIDS  
dc.subject
CHEMICAL SCORE  
dc.subject
EUNECTES NOTAEUS  
dc.subject
SALVATOR MERIANAE  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Reptile Bushmeat, an Alternative for the Supply of High Biological Value Proteins?  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-25T14:06:30Z  
dc.journal.volume
15  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Mazaratti, Micaela Rocio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valli, Florencia Elizabeth. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pierini, Sofía Evelyn. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Facultad de Ciencia y Tecnología; Argentina  
dc.journal.title
Sustainability (Switzerland)  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2071-1050/15/9/7448  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/su15097448