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dc.contributor.author
Valli, Florencia Elizabeth  
dc.contributor.author
Leiva, Pamela Maria de Lujan  
dc.contributor.author
Lavandera, Jimena Veronica  
dc.contributor.author
Contini, María C.  
dc.contributor.author
Gerstner, Carolina Daniela  
dc.contributor.author
Piña, Carlos Ignacio  
dc.contributor.author
Simoncini, Melina Soledad  
dc.contributor.author
González, Marcela Aída  
dc.date.available
2024-01-26T14:17:32Z  
dc.date.issued
2023-05  
dc.identifier.citation
Valli, Florencia Elizabeth; Leiva, Pamela Maria de Lujan; Lavandera, Jimena Veronica; Contini, María C.; Gerstner, Carolina Daniela; et al.; Caiman’s fat enriched with n-3 fatty acids: potential food supplement; Springer; Tropical Animal Health And Production; 55; 3; 5-2023; 1-11  
dc.identifier.issn
0049-4747  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/224997  
dc.description.abstract
Broad-snouted caiman (Caiman latirostris) products (meat, fat and oil) are currently beginning to be valued as a food of special interest due to its high content of n-3 fatty acids. Thus, the objective of this study was to characterize the fats of caiman fed with diets enriched with flaxseeds (Linus usitatissimun) rich in n-3 fatty acids, lignans and antioxidants. Caimans were fed six days a week with: a control diet (C), and a diet enriched with ground flaxseed = 90% C + 10% flaxseed ground (FS), during 30 (FS30) and 60 (FS60) days. Animals fed the flaxseed-enriched diets increased linolenic acid content and reduced the n-6/n-3 ratio of fats relative to controls, and this improvement increased over time. The proportion of eicosapentaenoic acid also increased, but there was no difference at the time the enriched diets were offered. Caiman fat of the FS30 and FS60, showed a decrease in lipoperoxidation (24% and 40%) and reactive oxygen species (44% and 76%) accompanied by an increase in antioxidant systems. Consumption of a flax-enriched diet by caimans increases the content of essential fatty acids and improves the lipoperoxidative status of fat. This provides an enriched fat with potential for the development products for human consumption.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BROAD-SNOUTED CAIMAN  
dc.subject
CAIMAN LATIROSTRIS  
dc.subject
ENRICHMENT PRODUCTS  
dc.subject
FLAXSEED  
dc.subject
MANAGEMENT PROGRAM  
dc.subject
POLYUNSATURED FATTY ACIDS  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Caiman’s fat enriched with n-3 fatty acids: potential food supplement  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-26T11:13:05Z  
dc.journal.volume
55  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Valli, Florencia Elizabeth. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lavandera, Jimena Veronica. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Contini, María C.. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerstner, Carolina Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina  
dc.journal.title
Tropical Animal Health And Production  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11250-023-03602-7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11250-023-03602-7