Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Valli, Florencia Elizabeth
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Leiva, Pamela Maria de Lujan
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Lavandera, Jimena Veronica
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Contini, María C.
dc.contributor.author
Gerstner, Carolina Daniela
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Piña, Carlos Ignacio
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Simoncini, Melina Soledad
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
González, Marcela Aída
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2024-01-26T14:17:32Z
dc.date.issued
2023-05
dc.identifier.citation
Valli, Florencia Elizabeth; Leiva, Pamela Maria de Lujan; Lavandera, Jimena Veronica; Contini, María C.; Gerstner, Carolina Daniela; et al.; Caiman’s fat enriched with n-3 fatty acids: potential food supplement; Springer; Tropical Animal Health And Production; 55; 3; 5-2023; 1-11
dc.identifier.issn
0049-4747
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/224997
dc.description.abstract
Broad-snouted caiman (Caiman latirostris) products (meat, fat and oil) are currently beginning to be valued as a food of special interest due to its high content of n-3 fatty acids. Thus, the objective of this study was to characterize the fats of caiman fed with diets enriched with flaxseeds (Linus usitatissimun) rich in n-3 fatty acids, lignans and antioxidants. Caimans were fed six days a week with: a control diet (C), and a diet enriched with ground flaxseed = 90% C + 10% flaxseed ground (FS), during 30 (FS30) and 60 (FS60) days. Animals fed the flaxseed-enriched diets increased linolenic acid content and reduced the n-6/n-3 ratio of fats relative to controls, and this improvement increased over time. The proportion of eicosapentaenoic acid also increased, but there was no difference at the time the enriched diets were offered. Caiman fat of the FS30 and FS60, showed a decrease in lipoperoxidation (24% and 40%) and reactive oxygen species (44% and 76%) accompanied by an increase in antioxidant systems. Consumption of a flax-enriched diet by caimans increases the content of essential fatty acids and improves the lipoperoxidative status of fat. This provides an enriched fat with potential for the development products for human consumption.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BROAD-SNOUTED CAIMAN
dc.subject
CAIMAN LATIROSTRIS
dc.subject
ENRICHMENT PRODUCTS
dc.subject
FLAXSEED
dc.subject
MANAGEMENT PROGRAM
dc.subject
POLYUNSATURED FATTY ACIDS
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Caiman’s fat enriched with n-3 fatty acids: potential food supplement
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-26T11:13:05Z
dc.journal.volume
55
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Alemania
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.description.fil
Fil: Valli, Florencia Elizabeth. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leiva, Pamela Maria de Lujan. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lavandera, Jimena Veronica. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Contini, María C.. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerstner, Carolina Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Simoncini, Melina Soledad. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina
dc.journal.title
Tropical Animal Health And Production
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11250-023-03602-7
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11250-023-03602-7
Archivos asociados