Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Hidalgo, Melisa Jazmin  
dc.contributor.author
Gaiad, José Emilio  
dc.contributor.author
Goicoechea, Hector Casimiro  
dc.contributor.author
Mendoza, Alberto  
dc.contributor.author
Pérez Rodríguez, Michael  
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo  
dc.date.available
2024-01-25T15:19:09Z  
dc.date.issued
2023-12  
dc.identifier.citation
Hidalgo, Melisa Jazmin; Gaiad, José Emilio; Goicoechea, Hector Casimiro; Mendoza, Alberto; Pérez Rodríguez, Michael; et al.; Geographical origin identification of mandarin fruits by analyzing fingerprint signatures based on multielemental composition; Elsevier; Food Chemistry: X; 20; 12-2023; 1-8  
dc.identifier.issn
2590-1575  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/224882  
dc.description.abstract
Given rising traders and consumers concerns, the global food industry is increasingly demanding authentic and traceable products. Consequently, there is a heightened focus on verifying geographical authenticity as food quality assurance. In this work, we assessed pattern recognition approaches based on elemental predictors to discern the provenance of mandarin juices from three distinct citrus-producing zones located in the Northeast region of Argentina. A total of 202 samples originating from two cultivars were prepared through microwave-assisted acid digestion and analyzed by microwave plasma atomic emission spectroscopy (MP-AES). Later, we applied linear discriminant analysis (LDA), k-nearest neighbor (k-NN), support vector machine (SVM), and random forest (RF) to the element data obtained. SVM accomplished the best classification performance with a 95.1% success rate, for which it was selected for citrus samples authentication. The proposed method highlights the capability of mineral profiles in accurately identifying the genuine origin of mandarin juices. By implementing this model in the food supply chain, it can prevent mislabeling fraud, thereby contributing to consumer protection.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ELEMENT PROFILES  
dc.subject
MANDARIN JUICES  
dc.subject
MP-AES, GEOGRAPHICAL ORIGIN AUTHENTICATION  
dc.subject
PREDICTIVE MODELING  
dc.subject
SUPPORT VECTOR MACHINE  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Geographical origin identification of mandarin fruits by analyzing fingerprint signatures based on multielemental composition  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-23T15:23:00Z  
dc.journal.volume
20  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Hidalgo, Melisa Jazmin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gaiad, José Emilio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goicoechea, Hector Casimiro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Laboratorio de Desarrollo Analítico y Quimiometría; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mendoza, Alberto. Instituto Tecnologico de Monterrey.; México  
dc.description.fil
Fil: Pérez Rodríguez, Michael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Instituto Tecnologico de Monterrey.; México  
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry: X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2590157523004832  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fochx.2023.101040