Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Avalos, Beatriz Itati
dc.contributor.author
Ojeda, Gonzalo Adrian
dc.contributor.author
Spinnenhirn, Erica Danisa
dc.contributor.author
Acevedo, Belén Andrea
dc.contributor.author
Vallejos, Margarita
dc.date.available
2024-01-25T15:17:03Z
dc.date.issued
2023-12
dc.identifier.citation
Avalos, Beatriz Itati; Ojeda, Gonzalo Adrian; Spinnenhirn, Erica Danisa; Acevedo, Belén Andrea; Vallejos, Margarita; Evaluation of phenolic compounds and antioxidant capacity in Mucuna pruriens and Cajanus cajan pods extracts; Elsevier; Food Chemistry Advances; 3; 12-2023; 1-8
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/224879
dc.description.abstract
The seeds of Mucuna pruriens (Mp) and Cajanus cajan (Cc) legumes are known to be rich in phenolic compounds (PC) that have various beneficial properties. However, there is limited knowledge on the composition of their pods (Mp-p and Cc-p, respectively), which are considered as agricultural waste. This study investigated the extraction of PC with antioxidant capacity (AOC) from in Mp-p and Cc-p using different solvents and the decoction method. The results showed that 50 % ethanol and 100 % methanol were the most effective solvents for extracting PCs with AOC from Mp-p and Cc-p, respectively. The decoction method was also found to be efficient for extracting PCs from Mp-p. The major PC detected in Mp-p extracts were caffeic acid and chlorogenic acid, while quercetin was found in high amounts in Cc-p extracts. Moreover, the combination of Density Functional Theory and the quantum theory of atom in molecules approaches allowed to provide a detailed understanding of the relationship between the PC detected in the extracts and their antioxidant activity. The results suggest that both Mp-p and Cc-p are viable sources of natural antioxidants with potential health benefits.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
AGRICULTURAL WASTE
dc.subject
DENSITY FUNCTIONAL THEORY (DFT)
dc.subject
LEGUME BY-PRODUCTS
dc.subject
QUANTUM THEORY OF ATOMS IN MOLECULES (QTAIM)
dc.subject
SOLVENT EXTRACTION
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Evaluation of phenolic compounds and antioxidant capacity in Mucuna pruriens and Cajanus cajan pods extracts
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-23T15:23:21Z
dc.identifier.eissn
2772-753X
dc.journal.volume
3
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Avalos, Beatriz Itati. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ojeda, Gonzalo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Spinnenhirn, Erica Danisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Acevedo, Belén Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vallejos, Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry Advances
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23003246
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.focha.2023.100503
Archivos asociados