Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
González, Luciana Carla  
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman  
dc.contributor.author
Tolaba, Marcela Patricia  
dc.date.available
2024-01-24T15:00:16Z  
dc.date.issued
2023-06  
dc.identifier.citation
González, Luciana Carla; Santagapita, Patricio Roman; Tolaba, Marcela Patricia; In-Situ Production of Modified Starch and Pickering Emulsions by Planetary Ball Milling; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 75; 9-10; 6-2023; 1-9  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/224699  
dc.description.abstract
Rice starches with different degrees of modification are obtained by high impact-milling and evaluated as stabilizers of oil/water (O/W) Pickering emulsions. The objective is to produce in-situ Pickering emulsions in a planetary ball mill (PBM), analyzing the effect of starch milling time (10, 40, 70 min) and starch concentration (3%, 9%, 15%, 21%, 27%) on emulsion attributes such as droplet size (D50, D[4,3]), oil retention (OR) capacity, creaming percentage (C), and stability time (ST). The traditional homogenization method using a rotor-stator device is adopted as a reference. By homogenization in PBM, good quality emulsions (droplet size lower than 50 µm and 18 days stable period) are obtained by using 15% of rice starch milled during 40 min. In contrast, the emulsion cannot be obtained by traditional homogenization for the same process conditions. However, with 70 min of PBM and 21%–27% of starch content, a long-term ST (60 days) is achieved by means of both homogenization methods. These optimal emulsions show a low droplet size (D50 ∼ 10 µm) and a great affinity of the milled starch toward the interface in optical microscopy images, which explains the significant contribution of starch particles aimed at controlling the droplet coalescence.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
EMULSIFICATION  
dc.subject
HIGH IMPACT MILLING  
dc.subject
PICKERING EMULSIONS  
dc.subject
RICE STARCH  
dc.subject.classification
Química Coloidal  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
In-Situ Production of Modified Starch and Pickering Emulsions by Planetary Ball Milling  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-23T11:49:20Z  
dc.journal.volume
75  
dc.journal.number
9-10  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: González, Luciana Carla. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tolaba, Marcela Patricia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.202300021  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.202300021