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dc.contributor.author
Lerena, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Vargas Trinidad, Andrea Susana
dc.contributor.author
Alonso del Real, Javier
dc.contributor.author
Rojo, María Cecilia
dc.contributor.author
González, Magalí Lucía Rosa
dc.contributor.author
Mercado, Laura Analia
dc.contributor.author
Lijavetzky, Diego Claudio
dc.contributor.author
Querol, Amparo
dc.contributor.author
Combina, Mariana
dc.date.available
2024-01-17T14:55:11Z
dc.date.issued
2023-03
dc.identifier.citation
Lerena, Maria Cecilia; Vargas Trinidad, Andrea Susana; Alonso del Real, Javier; Rojo, María Cecilia; González, Magalí Lucía Rosa; et al.; Identification of molecular markers for early detection of slug- 2 gish fermentation associated with heat-shock during alcoholic 3 fermentation; MDPI; Fermentation; 9; 3; 3-2023; 1-13
dc.identifier.issn
2311-5637
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/224000
dc.description.abstract
Problematic fermentations frequently drive economic losses and logistic problems in the winemaking industry. Previous studies have determined thermal conditions leading to problematic fermentations, selecting two contrasting yeast strains for further transcriptomic analysis. Saccharomyces cerevisiae SBB11 showed strong thermosensitivity towards heat shock, while S. cerevisiae PDM was found to be thermotolerant. The aim of this study was to select genes with significantly upregulated expression to be later used as biomarkers for early detection of sluggish fermentation associated with heat shock. Candidate genes were selected from previously obtained RNA-seq data. Alcoholic fermentations were conducted with 4 S. cerevisiae strains SBB11, PDM, M2 and ICV D21. Heat shocks on day 3 of alcoholic fermentation were applied at 36 and 40 °C for 16 h. S. cerevisiae cells were collected at different times after heat shock onset for qPCR analysis of candidate gene expression over time. Three genes showed promising results; SSA1, MGA1 and OPI10 significantly increased expression with respect to the control. The selected genes showed increased expression during the first 9 h post heat shock and are proposed for early detection of sluggish fermentations associated with heat shock.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
HEAT SHOCK
dc.subject
QPCR
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE
dc.subject
SLUGGISH FERMENTATIONS
dc.subject
WINE
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Identification of molecular markers for early detection of slug- 2 gish fermentation associated with heat-shock during alcoholic 3 fermentation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-03T12:33:49Z
dc.journal.volume
9
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basel
dc.description.fil
Fil: Lerena, Maria Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Centro de Estudios Enológicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vargas Trinidad, Andrea Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alonso del Real, Javier. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Rojo, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Centro de Estudios Enológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Magalí Lucía Rosa. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Centro de Estudios Enológicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mercado, Laura Analia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Centro de Estudios Enológicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lijavetzky, Diego Claudio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Querol, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Combina, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Centro de Estudios Enológicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina
dc.journal.title
Fermentation
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2311-5637/9/3/313
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/fermentation9030313
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