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dc.contributor.author
Cabezudo, Ignacio  
dc.contributor.author
Galetto, Cecilia Susana  
dc.contributor.author
Romanini, Diana  
dc.contributor.author
Furlán, Ricardo L. E.  
dc.contributor.author
Meini, María Rocío  
dc.date.available
2024-01-17T13:15:24Z  
dc.date.issued
2023-01  
dc.identifier.citation
Cabezudo, Ignacio; Galetto, Cecilia Susana; Romanini, Diana; Furlán, Ricardo L. E.; Meini, María Rocío; Production of gallic acid and relevant enzymes by Aspergillus niger and Aspergillus oryzae in solid-state fermentation of soybean hull and grape pomace; Springer; Biomass Conversion and Biorefinery; 13; 16; 1-2023; 14939-14947  
dc.identifier.issn
2190-6815  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/223940  
dc.description.abstract
Gallic acid is a phenolic organic acid found in plants that has a wide range of applications, as a health-promoting agent and as a food preservative, due to its high antioxidant activity. Gallic acid can be obtained by acid hydrolysis of tannic acid or by the enzymatic action of tannase on tannic acid. A biorefinery approach to produce gallic acid was developed. A combination of grape pomace and soybean hull as support substrate was used for solid-state fermentation by Aspergillus niger and Aspergillus oryzae. The best conditions for the bioconversion of tannic acid to gallic acid were tested. Tannase and other relevant enzymes were produced in the same process. The gallic acid production was monitored and quantified by high-performance thin-layer chromatography (HPTLC). HPTLC was used to separate the phenolic extracts prepared, and bioautography by gel overlay was used to identify antioxidants and tyrosinase inhibitors directly on the plate. The best gallic acid producer was A. oryzae, and the best fermentation condition comprised soybean hull and grape pomace as support substrate, producing 0.36 g of gallic acid/g of tannic acid and 7.2 g/L of fermentation medium in 72 h of incubation. The value addition of these agricultural wastes through a green process to produce gallic acid was demonstrated, creating opportunities for solid waste usage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AGRO-INDUSTRIAL WASTE  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
BIOAUTOGRAPHY  
dc.subject
BIOREFINERY  
dc.subject
FILAMENTOUS FUNGI  
dc.subject
POLYPHENOL  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Biotecnología Medioambiental  
dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Production of gallic acid and relevant enzymes by Aspergillus niger and Aspergillus oryzae in solid-state fermentation of soybean hull and grape pomace  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-08T14:17:30Z  
dc.identifier.eissn
2190-6823  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.number
16  
dc.journal.pagination
14939-14947  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Cabezudo, Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galetto, Cecilia Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Furlán, Ricardo L. E.. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Meini, María Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Biológica. Área Biofísica; Argentina  
dc.journal.title
Biomass Conversion and Biorefinery  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s13399-022-03435-8  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13399-022-03435-8