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dc.contributor.author
Cabezudo, Ignacio
dc.contributor.author
Galetto, Cecilia Susana
dc.contributor.author
Romanini, Diana
dc.contributor.author
Furlán, Ricardo L. E.
dc.contributor.author
Meini, María Rocío
dc.date.available
2024-01-17T13:15:24Z
dc.date.issued
2023-01
dc.identifier.citation
Cabezudo, Ignacio; Galetto, Cecilia Susana; Romanini, Diana; Furlán, Ricardo L. E.; Meini, María Rocío; Production of gallic acid and relevant enzymes by Aspergillus niger and Aspergillus oryzae in solid-state fermentation of soybean hull and grape pomace; Springer; Biomass Conversion and Biorefinery; 13; 16; 1-2023; 14939-14947
dc.identifier.issn
2190-6815
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/223940
dc.description.abstract
Gallic acid is a phenolic organic acid found in plants that has a wide range of applications, as a health-promoting agent and as a food preservative, due to its high antioxidant activity. Gallic acid can be obtained by acid hydrolysis of tannic acid or by the enzymatic action of tannase on tannic acid. A biorefinery approach to produce gallic acid was developed. A combination of grape pomace and soybean hull as support substrate was used for solid-state fermentation by Aspergillus niger and Aspergillus oryzae. The best conditions for the bioconversion of tannic acid to gallic acid were tested. Tannase and other relevant enzymes were produced in the same process. The gallic acid production was monitored and quantified by high-performance thin-layer chromatography (HPTLC). HPTLC was used to separate the phenolic extracts prepared, and bioautography by gel overlay was used to identify antioxidants and tyrosinase inhibitors directly on the plate. The best gallic acid producer was A. oryzae, and the best fermentation condition comprised soybean hull and grape pomace as support substrate, producing 0.36 g of gallic acid/g of tannic acid and 7.2 g/L of fermentation medium in 72 h of incubation. The value addition of these agricultural wastes through a green process to produce gallic acid was demonstrated, creating opportunities for solid waste usage.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AGRO-INDUSTRIAL WASTE
dc.subject
ANTIOXIDANT
dc.subject
BIOAUTOGRAPHY
dc.subject
BIOREFINERY
dc.subject
FILAMENTOUS FUNGI
dc.subject
POLYPHENOL
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Biotecnología Medioambiental
dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Production of gallic acid and relevant enzymes by Aspergillus niger and Aspergillus oryzae in solid-state fermentation of soybean hull and grape pomace
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-08T14:17:30Z
dc.identifier.eissn
2190-6823
dc.journal.volume
13
dc.journal.number
16
dc.journal.pagination
14939-14947
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Cabezudo, Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Galetto, Cecilia Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Furlán, Ricardo L. E.. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Meini, María Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Biológica. Área Biofísica; Argentina
dc.journal.title
Biomass Conversion and Biorefinery
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s13399-022-03435-8
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13399-022-03435-8
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