Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Camiletti, Ornella Francina
dc.contributor.author
Bergesse, Antonella Estefanía
dc.contributor.author
Prieto, María Cecilia
dc.contributor.author
Quiroga, Patricia Raquel
dc.contributor.author
Ojeda, Gonzalo Adrian
dc.contributor.author
Sgroppo, Sonia Cecilia
dc.contributor.author
Riveros, Cecilia Gabriela
dc.contributor.author
Grosso, Nelson
dc.date.available
2024-01-16T14:18:57Z
dc.date.issued
2023-10-18
dc.identifier.citation
Camiletti, Ornella Francina; Bergesse, Antonella Estefanía; Prieto, María Cecilia; Quiroga, Patricia Raquel; Ojeda, Gonzalo Adrian; et al.; Phenolic, volatile compounds, antioxidant, and preservative activity of Argentinian Kabuli chickpea husk extract; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 18-10-2023; 1-12
dc.identifier.issn
0003-021X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/223786
dc.description.abstract
The objective of this study was to analyze the chemical composition and antioxidant activity of a chickpea husk polyphenol extract (CPE) obtained from Argentinian Kabuli chickpea and to evaluate its antioxidant effect on the chemical quality of sunflower oil. The polyphenol composition of CPE was analyzed by HPLC–ESI-MS/MS. Antioxidant activity was evaluated by DPPH•, FRAP, ABTS•+, and chelating activity in ferrous ion tests. An accelerated oxidation test in sunflower oil was carried out by applying 0.01, 0.02, and 0.05% p/p CPE and comparing it with BHT (0.02%). Peroxide value, conjugated dienes, and volatile compounds were determined on sunflower oil samples. Twelve polyphenols were identified in the chickpea extract. The CPE showed in vitro antioxidant activity. The lowest doses (0.01% and 0.02%) protected sunflower oil more efficiently against oxidative deterioration than the higher level (0.05%). Chickpea husk extract has a good antioxidant effect on sunflower oil, which helps to preserve the quality properties of this product.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
CHICKPEA
dc.subject
HUSK
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject
PRESERVATION
dc.subject
SUNFLOWER OIL
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Phenolic, volatile compounds, antioxidant, and preservative activity of Argentinian Kabuli chickpea husk extract
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-16T14:07:49Z
dc.identifier.eissn
1558-9331
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Camiletti, Ornella Francina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergesse, Antonella Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Prieto, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Patricia Raquel. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ojeda, Gonzalo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Laboratorio de Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sgroppo, Sonia Cecilia. Universidad Nacional del Nordeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Riveros, Cecilia Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional del Nordeste; Argentina
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aocs.12759
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1002/aocs.12759
Archivos asociados