Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Camiletti, Ornella Francina  
dc.contributor.author
Bergesse, Antonella Estefanía  
dc.contributor.author
Prieto, María Cecilia  
dc.contributor.author
Quiroga, Patricia Raquel  
dc.contributor.author
Ojeda, Gonzalo Adrian  
dc.contributor.author
Sgroppo, Sonia Cecilia  
dc.contributor.author
Riveros, Cecilia Gabriela  
dc.contributor.author
Grosso, Nelson  
dc.date.available
2024-01-16T14:18:57Z  
dc.date.issued
2023-10-18  
dc.identifier.citation
Camiletti, Ornella Francina; Bergesse, Antonella Estefanía; Prieto, María Cecilia; Quiroga, Patricia Raquel; Ojeda, Gonzalo Adrian; et al.; Phenolic, volatile compounds, antioxidant, and preservative activity of Argentinian Kabuli chickpea husk extract; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 18-10-2023; 1-12  
dc.identifier.issn
0003-021X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/223786  
dc.description.abstract
The objective of this study was to analyze the chemical composition and antioxidant activity of a chickpea husk polyphenol extract (CPE) obtained from Argentinian Kabuli chickpea and to evaluate its antioxidant effect on the chemical quality of sunflower oil. The polyphenol composition of CPE was analyzed by HPLC–ESI-MS/MS. Antioxidant activity was evaluated by DPPH•, FRAP, ABTS•+, and chelating activity in ferrous ion tests. An accelerated oxidation test in sunflower oil was carried out by applying 0.01, 0.02, and 0.05% p/p CPE and comparing it with BHT (0.02%). Peroxide value, conjugated dienes, and volatile compounds were determined on sunflower oil samples. Twelve polyphenols were identified in the chickpea extract. The CPE showed in vitro antioxidant activity. The lowest doses (0.01% and 0.02%) protected sunflower oil more efficiently against oxidative deterioration than the higher level (0.05%). Chickpea husk extract has a good antioxidant effect on sunflower oil, which helps to preserve the quality properties of this product.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
CHICKPEA  
dc.subject
HUSK  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject
PRESERVATION  
dc.subject
SUNFLOWER OIL  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Phenolic, volatile compounds, antioxidant, and preservative activity of Argentinian Kabuli chickpea husk extract  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-16T14:07:49Z  
dc.identifier.eissn
1558-9331  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Camiletti, Ornella Francina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergesse, Antonella Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Prieto, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Patricia Raquel. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ojeda, Gonzalo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Laboratorio de Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sgroppo, Sonia Cecilia. Universidad Nacional del Nordeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Riveros, Cecilia Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional del Nordeste; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aocs.12759  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1002/aocs.12759