Artículo
We studied the occurrence and characteristics of lipase activity and the response of lipase and proteolytic activity to salinity and dopamine injections in hepatopancreas of the euryhaline crab (Cyrtograpsus angulatus). Lipase activity was maximal at pH 8.5; it exhibited Michaelis-Menten kinetics (apparent Km=0.019 mM), was higher at 37°C and appeared to be cold tolerant, being also high at 4°C. In 10 psu (hyper-regulation conditions), lipase and proteolytic activity were about 3 and 5 times higher, respectively, than in 35 psu (osmoconformation). In 40 psu (hypo-regulation), lipase activity was about three times higher than in 35 psu, while proteolytic activity was similar. Lipase activity was inhibited in vivo by 10–4 M dopamine in 35 psu but not in 10 or 40 psu. Proteolytic activity was not affected by 10–4 M dopamine. The differential responses of lipase and proteolytic activity to salinity and dopamine suggest the occurrence of distinct digestive adjustments and mechanisms of regulation upon osmoregulatory conditions. This study contributes to a better understanding of the complexity of the biochemical adaptations to salinity in euryhaline crabs. The fact that higher digestive enzyme activities could be associated with a differential digestive capacity potentially leading to enhanced availability of energy substrates is discussed. Se estudió la existencia y características bioquímicas de actividad de lipasa y la respuesta a salinidad y a dopamina de actividad de lipasa y proteolítica total en el hepatopáncreas del cangrejo eurihalino Cyrtograpsus angulatus. La actividad de lipasa fue máxima a pH 8,5; mostró una cinética michaeliana (Km=0.019 mM); fue mayor a 37°C, y resistente a baja temperatura (4°C). En 10 psu (condición de hiperregulación), las actividades de lipasa y proteolítica fueron 3 y 5 veces mayores, respectivamente, que en 35 psu (condición de osmoconformación). En 40 psu (condición de hiporregulación), la actividad de lipasa fue de alrededor 3 veces mayor que en individuos aclimatados a 35 psu, mientras que la actividad proteolítica fue similar. La actividad de lipasa fue inhibida in vivo por dopamina 10–4 M en 35 psu pero no fue afectada en 10 o 40 psu. Dopamina 10–4 M no afectó la actividad proteolítica. Las respuestas de las actividades de lipasa y proteolítica a salinidad y a dopamina permiten sugerir
la existencia de ajustes digestivos y mecanismos de regulación diferenciales en relación al estado osmorregulatorio. Los resultados constituyen un aporte relevante al conocimiento sobre las complejas adaptaciones a nivel bioquímico a la salinidad en cangrejos eurihalinos.
Effect of environmental salinity and dopamine injections on key digestive enzymes in hepatopancreas of the euryhaline crab Cyrtograpsus angulatus (Decapoda: Brachyura: Varunidae
Título:
Efecto de la salinidad ambiental y de la inyección de dopamina sobre enzimas digestivas clave en hepatopáncreas del cangrejo eurihalino Cyrtograpsus angulatus (Decapoda: Brachyura: Varunidae)
Fecha de publicación:
03/2013
Editorial:
Instituto de Ciencias del Mar Barcelona
Revista:
Scientia Marina
ISSN:
0214-8358
e-ISSN:
1886-8134
Idioma:
Inglés
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
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Citación
Michiels, Maria Soledad; del Valle, Juana Cristina; Lopez Mañanes, Alejandra Antonia; Effect of environmental salinity and dopamine injections on key digestive enzymes in hepatopancreas of the euryhaline crab Cyrtograpsus angulatus (Decapoda: Brachyura: Varunidae; Instituto de Ciencias del Mar Barcelona; Scientia Marina; 77; 1; 3-2013; 129-136
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