Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pintos, Federico Martin

dc.contributor.author
Rodoni, Luis Maria

dc.contributor.author
Patrignani, Mariela

dc.contributor.author
Ixtaina, Pablo

dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto

dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo

dc.contributor.author
Hasperué, Héctor Joaquín

dc.date.available
2024-01-09T11:20:55Z
dc.date.issued
2023-06
dc.identifier.citation
Pintos, Federico Martin; Rodoni, Luis Maria; Patrignani, Mariela; Ixtaina, Pablo; Vicente, Ariel Roberto; et al.; Advances in the use of white light on broccoli and kale postharvest shelf life; Elsevier; Innovative Food Science & Emerging Technologies; 86; 6-2023; 1-9
dc.identifier.issn
1466-8564
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222925
dc.description.abstract
In this work, the effect of irradiation with three different intensities of white light-emitting diodes (LED) on the quality and senescence of refrigerated broccoli and green and red kale was studied. A high increase in weight loss was observed in samples exposed to high (80 μmol m−2 s−1) and low (10 μmol m−2 s−1) LED intensity. Samples stored under mid-intensity (30 μmol m−2 s−1) significantly reduced the change of total color (∆E), hue angle, and lightness (L*) values. Broccoli florets and green kale subjected to mid-intensity illumination retained higher chlorophyll levels than the other treatments (P < 0.05), and about 30% more compared to the dark stored samples. These differences were even more evident in red kale. Mid-intensity illumination also markedly reduced sugar losses and improved carotenoid contents. As a whole, results show that the selected intensity of white light used for postharvest illumination has a key influence on treatment efficacy. Industrial relevance: Postharvest shelf life of green vegetables is very limited and there is a need to use environmentally friendly tools to extend it. The use of white light during storage has been proven to be a clean and non-chemical methodology to delay vegetable senescence, but the appropriate illumination conditions to maximize the quality of unprocessed vegetables are still unknown. In the present work, the effect of different lighting conditions on the visual and nutraceutical quality of refrigerated broccoli and green and purple kale was studied, and the best condition was defined. The selected light intensity may be considered for fresh market storage.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHLOROPHYLLS
dc.subject
LED LIGHTING
dc.subject
SENESCENCE
dc.subject
STORAGE
dc.subject
SUGARS
dc.subject
YELLOWING
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Advances in the use of white light on broccoli and kale postharvest shelf life
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-09T10:11:33Z
dc.journal.volume
86
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Pintos, Federico Martin. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodoni, Luis Maria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Comision de Investigaciones Cientificas de la Provincia de Buenos Aires. Laboratorio de Acustica y Luminotecnia.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hasperué, Héctor Joaquín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.journal.title
Innovative Food Science & Emerging Technologies

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1466856423001078
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2023.103373
Archivos asociados