Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pintos, Federico Martin  
dc.contributor.author
Rodoni, Luis Maria  
dc.contributor.author
Patrignani, Mariela  
dc.contributor.author
Ixtaina, Pablo  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo  
dc.contributor.author
Hasperué, Héctor Joaquín  
dc.date.available
2024-01-09T11:20:55Z  
dc.date.issued
2023-06  
dc.identifier.citation
Pintos, Federico Martin; Rodoni, Luis Maria; Patrignani, Mariela; Ixtaina, Pablo; Vicente, Ariel Roberto; et al.; Advances in the use of white light on broccoli and kale postharvest shelf life; Elsevier; Innovative Food Science & Emerging Technologies; 86; 6-2023; 1-9  
dc.identifier.issn
1466-8564  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222925  
dc.description.abstract
In this work, the effect of irradiation with three different intensities of white light-emitting diodes (LED) on the quality and senescence of refrigerated broccoli and green and red kale was studied. A high increase in weight loss was observed in samples exposed to high (80 μmol m−2 s−1) and low (10 μmol m−2 s−1) LED intensity. Samples stored under mid-intensity (30 μmol m−2 s−1) significantly reduced the change of total color (∆E), hue angle, and lightness (L*) values. Broccoli florets and green kale subjected to mid-intensity illumination retained higher chlorophyll levels than the other treatments (P < 0.05), and about 30% more compared to the dark stored samples. These differences were even more evident in red kale. Mid-intensity illumination also markedly reduced sugar losses and improved carotenoid contents. As a whole, results show that the selected intensity of white light used for postharvest illumination has a key influence on treatment efficacy. Industrial relevance: Postharvest shelf life of green vegetables is very limited and there is a need to use environmentally friendly tools to extend it. The use of white light during storage has been proven to be a clean and non-chemical methodology to delay vegetable senescence, but the appropriate illumination conditions to maximize the quality of unprocessed vegetables are still unknown. In the present work, the effect of different lighting conditions on the visual and nutraceutical quality of refrigerated broccoli and green and purple kale was studied, and the best condition was defined. The selected light intensity may be considered for fresh market storage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHLOROPHYLLS  
dc.subject
LED LIGHTING  
dc.subject
SENESCENCE  
dc.subject
STORAGE  
dc.subject
SUGARS  
dc.subject
YELLOWING  
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Advances in the use of white light on broccoli and kale postharvest shelf life  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-09T10:11:33Z  
dc.journal.volume
86  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pintos, Federico Martin. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodoni, Luis Maria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Comision de Investigaciones Cientificas de la Provincia de Buenos Aires. Laboratorio de Acustica y Luminotecnia.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hasperué, Héctor Joaquín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.journal.title
Innovative Food Science & Emerging Technologies  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1466856423001078  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2023.103373