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dc.contributor.author
Sain, Juliana  
dc.contributor.author
Scanarotti, Ignacio Gabriel  
dc.contributor.author
Gerstner, Carolina Daniela  
dc.contributor.author
Fariña, Ana Clara  
dc.contributor.author
Lavandera, Jimena Veronica  
dc.contributor.author
Bernal, Claudio Adrian  
dc.date.available
2024-01-08T13:48:54Z  
dc.date.issued
2023-01  
dc.identifier.citation
Sain, Juliana; Scanarotti, Ignacio Gabriel; Gerstner, Carolina Daniela; Fariña, Ana Clara; Lavandera, Jimena Veronica; et al.; Enriched functional milk fat ameliorates glucose intolerance and triacylglycerol accumulation in skeletal muscle of rats fed high-fat diets; Dr. Dietrich Steinkopff Verlag; European Journal of Nutrition; 62; 3; 1-2023; 1535-1550  
dc.identifier.issn
1436-6207  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222803  
dc.description.abstract
Purpose We examined the effect of a functional milk fat (FMF) on the glucose metabolism and its association with the intramuscular triacylglycerol (TAG) content in rats fed high-fat diets. Methods Male Wistar rats were fed for 60 days with S7 (soybean oil 7%), S30 (soybean oil 30%), MF30 (soybean oil 3% + milk fat 27%), or FMF30 (soybean oil 3% + FMF 27%) diets. An oral glucose tolerance test was performed. The levels of key metabolites in gastrocnemius muscle and mRNA levels of genes involved in glucose and lipid metabolism in muscle, epididymal white adipose tissue (EWAT), and serum were assessed. Results The S30 diet induced glucose intolerance and led to TAG, citrate, and glucose accumulation in muscle. Moreover, we observed a downregulation of uncoupling proteins (Ucp2 and Ucp3) and insulin receptor substrate-1 (Irs1) genes, lower carnitine palmitoyl transferase-1b (CPT-1b), and phosphofructokinase-1 (PFK1) activities in muscle and lower expression of adiponectin (Adipoq) in EWAT. The FMF30 diet ameliorated the glucose intolerance and normalized the glucose and TAG levels in muscle, preventing the accumulation of citrate and enhancing glucose utilization by the PFK1. The beneficial effects might also be related to the higher expression of Adipoq in EWAT, its receptor in muscle (Adipor1), and the expression of Ucp2, Ucp3, and Irs1 in muscle, restoring the alterations observed with the S30 diet. Conclusions FMF30 modulated key genes involved in glucose and lipid metabolism in skeletal muscle, improving the glucose utilization and preventing TAG, glucose, and citrate accumulation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Dr. Dietrich Steinkopff Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOACTIVE FATTY ACIDS  
dc.subject
FUNCTIONAL FOODS  
dc.subject
GLUCOSE REGULATION  
dc.subject
RUMENIC ACID  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Enriched functional milk fat ameliorates glucose intolerance and triacylglycerol accumulation in skeletal muscle of rats fed high-fat diets  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-05T12:06:47Z  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1535-1550  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Sain, Juliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Scanarotti, Ignacio Gabriel. Universidad Nacional del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerstner, Carolina Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fariña, Ana Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lavandera, Jimena Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bernal, Claudio Adrian. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
European Journal of Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s00394-023-03098-9  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-023-03098-9