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dc.contributor.author
Sain, Juliana
dc.contributor.author
Scanarotti, Ignacio Gabriel
dc.contributor.author
Gerstner, Carolina Daniela
dc.contributor.author
Fariña, Ana Clara
dc.contributor.author
Lavandera, Jimena Veronica
dc.contributor.author
Bernal, Claudio Adrian
dc.date.available
2024-01-08T13:48:54Z
dc.date.issued
2023-01
dc.identifier.citation
Sain, Juliana; Scanarotti, Ignacio Gabriel; Gerstner, Carolina Daniela; Fariña, Ana Clara; Lavandera, Jimena Veronica; et al.; Enriched functional milk fat ameliorates glucose intolerance and triacylglycerol accumulation in skeletal muscle of rats fed high-fat diets; Dr. Dietrich Steinkopff Verlag; European Journal of Nutrition; 62; 3; 1-2023; 1535-1550
dc.identifier.issn
1436-6207
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222803
dc.description.abstract
Purpose We examined the effect of a functional milk fat (FMF) on the glucose metabolism and its association with the intramuscular triacylglycerol (TAG) content in rats fed high-fat diets. Methods Male Wistar rats were fed for 60 days with S7 (soybean oil 7%), S30 (soybean oil 30%), MF30 (soybean oil 3% + milk fat 27%), or FMF30 (soybean oil 3% + FMF 27%) diets. An oral glucose tolerance test was performed. The levels of key metabolites in gastrocnemius muscle and mRNA levels of genes involved in glucose and lipid metabolism in muscle, epididymal white adipose tissue (EWAT), and serum were assessed. Results The S30 diet induced glucose intolerance and led to TAG, citrate, and glucose accumulation in muscle. Moreover, we observed a downregulation of uncoupling proteins (Ucp2 and Ucp3) and insulin receptor substrate-1 (Irs1) genes, lower carnitine palmitoyl transferase-1b (CPT-1b), and phosphofructokinase-1 (PFK1) activities in muscle and lower expression of adiponectin (Adipoq) in EWAT. The FMF30 diet ameliorated the glucose intolerance and normalized the glucose and TAG levels in muscle, preventing the accumulation of citrate and enhancing glucose utilization by the PFK1. The beneficial effects might also be related to the higher expression of Adipoq in EWAT, its receptor in muscle (Adipor1), and the expression of Ucp2, Ucp3, and Irs1 in muscle, restoring the alterations observed with the S30 diet. Conclusions FMF30 modulated key genes involved in glucose and lipid metabolism in skeletal muscle, improving the glucose utilization and preventing TAG, glucose, and citrate accumulation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Dr. Dietrich Steinkopff Verlag
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOACTIVE FATTY ACIDS
dc.subject
FUNCTIONAL FOODS
dc.subject
GLUCOSE REGULATION
dc.subject
RUMENIC ACID
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Enriched functional milk fat ameliorates glucose intolerance and triacylglycerol accumulation in skeletal muscle of rats fed high-fat diets
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-05T12:06:47Z
dc.journal.volume
62
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
1535-1550
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Sain, Juliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina
dc.description.fil
Fil: Scanarotti, Ignacio Gabriel. Universidad Nacional del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerstner, Carolina Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fariña, Ana Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lavandera, Jimena Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bernal, Claudio Adrian. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
European Journal of Nutrition
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s00394-023-03098-9
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-023-03098-9
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