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dc.contributor.author
Lamarra, Javier Andres
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.contributor.author
Lopez, Daniel
dc.date.available
2024-01-08T11:14:15Z
dc.date.issued
2023-09
dc.identifier.citation
Lamarra, Javier Andres; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Lopez, Daniel; Nanofiber mats functionalized with Mentha piperita essential oil stabilized in a chitosan-based emulsion designed via an electrospinning technique; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 248; 125980; 9-2023; 1-13
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222693
dc.description.abstract
A nanostructured device based on poly(vinyl alcohol) (PVA) loaded with a cross-linked chitosan (CH) emulsion, soy lecithin, and peppermint essential oil (Mentha piperita) was designed for topical applications using an electrospinning instrument coupled to a rotary drum collector. Different suspensions were obtained by varying the PVA to emulsion ratio (PVA:Em) 87.5:12.5, 82:18, and 75:25, using a PVA solution as a control. ATR-FTIR spectra confirmed the interactions among the components of the system. Scanning electron microscopy (SEM) of the mats evinced that the aligned fiber diameter decreased with higher proportions of emulsion while dynamic mechanical analysis (DMA) revealed a decrease in the storage modulus. The entrapment of the functionalized emulsions not only improved the elongation of the matrices but also provided them with greater structural integrity compared to the single PVA matrix. The most favorable formulation in terms of mechanical properties was found to be the 82:18 ratio. After 1 h of close contact between the 82:18 matrix and a porcine skin explant, the latter was examined by confocal microscopy, which revealed the localization of the essential oil mainly on the surface of the stratum corneum (SC).However, after 7 h of contact, the distribution of the peppermint EO throughout the viable epidermis was observed, which was further supported by ATR-FTIR studies. Tailored electrospun matrices would have potential applications as devices for topical or transdermal treatments due to their vehiculization role that allows the diffusion of peppermint essential oil as a skin penetration enhancer.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHITOSAN EMULSION
dc.subject
ELECTROSPINNING
dc.subject
MENTHA PIPERITA ESSENTIAL OIL
dc.subject
PEPPERMINT ESSENTIAL OIL
dc.subject
POLYVINYL ALCOHOL
dc.subject
ROTATING DRUM COLLECTOR
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Nanofiber mats functionalized with Mentha piperita essential oil stabilized in a chitosan-based emulsion designed via an electrospinning technique
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-12-22T11:31:28Z
dc.journal.volume
248
dc.journal.number
125980
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez, Daniel. Instituto en Ciencia y Tecnología de Polímeros; España
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0141813023028751
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.125980
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