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dc.contributor.author
Lamarra, Javier Andres  
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Lopez, Daniel  
dc.date.available
2024-01-08T11:14:15Z  
dc.date.issued
2023-09  
dc.identifier.citation
Lamarra, Javier Andres; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Lopez, Daniel; Nanofiber mats functionalized with Mentha piperita essential oil stabilized in a chitosan-based emulsion designed via an electrospinning technique; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 248; 125980; 9-2023; 1-13  
dc.identifier.issn
0141-8130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222693  
dc.description.abstract
A nanostructured device based on poly(vinyl alcohol) (PVA) loaded with a cross-linked chitosan (CH) emulsion, soy lecithin, and peppermint essential oil (Mentha piperita) was designed for topical applications using an electrospinning instrument coupled to a rotary drum collector. Different suspensions were obtained by varying the PVA to emulsion ratio (PVA:Em) 87.5:12.5, 82:18, and 75:25, using a PVA solution as a control. ATR-FTIR spectra confirmed the interactions among the components of the system. Scanning electron microscopy (SEM) of the mats evinced that the aligned fiber diameter decreased with higher proportions of emulsion while dynamic mechanical analysis (DMA) revealed a decrease in the storage modulus. The entrapment of the functionalized emulsions not only improved the elongation of the matrices but also provided them with greater structural integrity compared to the single PVA matrix. The most favorable formulation in terms of mechanical properties was found to be the 82:18 ratio. After 1 h of close contact between the 82:18 matrix and a porcine skin explant, the latter was examined by confocal microscopy, which revealed the localization of the essential oil mainly on the surface of the stratum corneum (SC).However, after 7 h of contact, the distribution of the peppermint EO throughout the viable epidermis was observed, which was further supported by ATR-FTIR studies. Tailored electrospun matrices would have potential applications as devices for topical or transdermal treatments due to their vehiculization role that allows the diffusion of peppermint essential oil as a skin penetration enhancer.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHITOSAN EMULSION  
dc.subject
ELECTROSPINNING  
dc.subject
MENTHA PIPERITA ESSENTIAL OIL  
dc.subject
PEPPERMINT ESSENTIAL OIL  
dc.subject
POLYVINYL ALCOHOL  
dc.subject
ROTATING DRUM COLLECTOR  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Nanofiber mats functionalized with Mentha piperita essential oil stabilized in a chitosan-based emulsion designed via an electrospinning technique  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-12-22T11:31:28Z  
dc.journal.volume
248  
dc.journal.number
125980  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Daniel. Instituto en Ciencia y Tecnología de Polímeros; España  
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0141813023028751  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.125980