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dc.contributor.author
Gulotta, Florencia Alejandra  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.contributor.author
Diaz Vergara, Ladislao Ivan  
dc.contributor.author
Arata Badano, Joaquin  
dc.contributor.author
Ferreyra, Nancy Fabiana  
dc.contributor.author
Paz Zanini, Veronica Irene  
dc.date.available
2024-01-05T17:38:57Z  
dc.date.issued
2023-03  
dc.identifier.citation
Gulotta, Florencia Alejandra; Montenegro, Mariana Angélica; Diaz Vergara, Ladislao Ivan; Arata Badano, Joaquin; Ferreyra, Nancy Fabiana; et al.; Chitosan-based Maillard products for enzyme immobilization in multilayers structure: Its application in electrochemical sensing; Elsevier Science; Microchemical Journal; 190; 3-2023; 1-7  
dc.identifier.issn
0026-265X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222651  
dc.description.abstract
In this work we demonstrate for the first time the advantages of using water-soluble chitosan polycation obtained by Maillard reaction with glucose (G-Chit) or lactose residues for the immobilization of glucose oxidase (GOx) and lactate oxidase by the layer-by-layer adsorption method onto carbon paste electrodes. Besides its solubility in enzyme-compatible media, these polymers have a suitable charge density for electrostatic adsorption and allow adequate charge transfer at the electrode-solution interface. Based on the analysis of the effect of the type of chitosan derivative on the enzymatic response; we built an efficient biosensor based on G-Chit and GOx. The multilayered structure made of three bilayers of G-Chit and GOx showed the best performance; the biosensor exhibits a sensitivity of (12.4 ± 0.3) µA mM−1 cm−2 in a glucose concentration range from 180 µM to 1.75 mM. In addition, the analytical response of this biosensor was tested in milk samples with negligible effects of the matrix. The results confirm the suitability of these chitosan derivatives for the adsorption of enzymes and the construction of supramolecular structures. The favorable environment for the enzymatic activity results in bioelectrodes with fast responses for quantification of glucose even in a complex matrix like milk.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CARBON PASTE ELECTRODE  
dc.subject
FUNCTIONALIZED CHITOSAN  
dc.subject
GLUCOSE OXIDASE  
dc.subject
LACTATE OXIDASE  
dc.subject
MAILLARD REACTION  
dc.subject
SELF-ASSEMBLED MULTILAYERS  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Chitosan-based Maillard products for enzyme immobilization in multilayers structure: Its application in electrochemical sensing  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-03T12:35:19Z  
dc.journal.volume
190  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gulotta, Florencia Alejandra. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto de Bionanotecnología del Noa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Bionanotecnología del Noa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica - Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diaz Vergara, Ladislao Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica - Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arata Badano, Joaquin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica - Universidad Nacional de Villa María. Instituto Multidisciplinario de Investigación y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferreyra, Nancy Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paz Zanini, Veronica Irene. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto de Bionanotecnología del Noa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Bionanotecnología del Noa; Argentina  
dc.journal.title
Microchemical Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.microc.2023.108689