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dc.contributor.author
Díaz, Gabriela Verónica
dc.contributor.author
Coniglio, Romina Olga
dc.contributor.author
Bordaquievich, Mayra Florencia
dc.contributor.author
Zapata, Pedro Dario
dc.contributor.author
Villalba, L. L.
dc.contributor.author
Fonseca, Maria Isabel
dc.date.available
2024-01-05T13:06:03Z
dc.date.issued
2022-09
dc.identifier.citation
Díaz, Gabriela Verónica; Coniglio, Romina Olga; Bordaquievich, Mayra Florencia; Zapata, Pedro Dario; Villalba, L. L.; et al.; Fungal home-made enzymatic cocktails for apple juice clarification; North University of Baia Mare; Carpathian Journal of Food Science and Technology; 14; 3; 9-2022; 94-101
dc.identifier.issn
2066-6845
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222533
dc.description.abstract
Sugarcane bagasse and cassava bagasse are lignocellulosic industrialresidues that can be used as cheap substrates for organisms? growth. Theselignocellulosic residues are also suitable for inducing enzyme secretion thatcan be applied in different bioprocesses such as juices clarification. The goalof our work was to use Aspergillus niger LBM 134 to produce xylanases,characterize them and employ these enzymes in the clarification of applejuice and pulp. A. niger LBM 134 was isolated from a natural environmentand grown on sugarcane bagasse and cassava bagasse. The highestendoxylanase and β-xylosidase activity were 144 ± 5,65 and 0,74 ± 0,05 UmL-1, respectively (p<0.05). The optimum activity and high stability atacidic pH values make these enzymes suitable for biotechnologicalapplications in juice industries. The enzymatic cocktails produced by thefungus grown on cassava bagasse reached the major clarification of applejuice (36,66 ± 4,01%) and pulp (60,15 ± 5,63%) (p<0.05). Theseclarification percentages were due to the hydrolysis of hemicellulosicmaterial carried out by the xylanases from A. niger LBM 134.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
North University of Baia Mare
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ASPERGILLUS NIGER
dc.subject
BIOPROCESS
dc.subject
CASSAVA BAGASSE
dc.subject
ENDOXYLANASES
dc.subject
SUGARCANE BAGASSE
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Fungal home-made enzymatic cocktails for apple juice clarification
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-04T10:49:39Z
dc.journal.volume
14
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
94-101
dc.journal.pais
Rumania
dc.description.fil
Fil: Díaz, Gabriela Verónica. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Coniglio, Romina Olga. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bordaquievich, Mayra Florencia. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zapata, Pedro Dario. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villalba, L. L.. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fonseca, Maria Isabel. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
dc.journal.title
Carpathian Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://chimie-biologie.ubm.ro/carpathian_journal/Papers_14(3)/CJFST14(3)8.pdf
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.34302/crpjfst/2022.14.3.8
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