Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Rojo, María Cecilia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Talia, Paola Monica
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Lerena, Maria Cecilia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Ponsone, Maria Lorena
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
González, Magalí Lucía Rosa
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Becerra, Lucía Maribel
dc.contributor.author
Mercado, Laura Analía
dc.contributor.author
Martín Arranz, Virginia
dc.contributor.author
Rodríguez Gómez, Francisco
dc.contributor.author
Arroyo López, Francisco Noé
dc.contributor.author
Combina, Mariana
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2024-01-05T11:07:49Z
dc.date.issued
2023-12
dc.identifier.citation
Rojo, María Cecilia; Talia, Paola Monica; Lerena, Maria Cecilia; Ponsone, Maria Lorena; González, Magalí Lucía Rosa; et al.; Evaluation of different nitrogen sources on growth and fermentation performance for enhancing ethanol production by wine yeasts; Cell Press; Heliyon; 9; 12; 12-2023; 1-11
dc.identifier.issn
2405-8440
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222498
dc.description.abstract
The utilization of grape juice from low oenological value grape varieties for bioethanol productionrepresent an alternative for diversification and value addition in viticulture. Optimizing VeryHigh Gravity (VHG) fermentation can significantly increase ethanol productivity while reducingwater and energy consumption. In this study, the impact of different nitrogen sources on growthand fermentative performance of locally selected yeast strains was investigated. Five yeast strainsof species Saccharomyces cerevisiae and Zygosaccharomyces rouxii were cultured in both syntheticculture media and natural grape juice supplemented with ammonium sulfate (NH), yeast extract(YE), Fermaid K (FERM), and urea (U) at varying concentrations. Due to the very low fermentationrate, the Z. rouxii strain was excluded from the selection. The results obtained in syntheticmedium showed that nitrogen sources that promoted growth (NH and YE) had minimal effects onfermentative performance and were highly dependent on the specific yeast strain. However, thecombination of urea and ammonium favored the rate of sugar consumption. When validated innatural grape juice, urea combined with ammonium (U + NH 300 + 75 mg/L) improved bothgrowth parameters and ethanol yield. Doubling the concentration (U + NH 600 + 150 mg/L)further enhanced sugar consumption and ethanol production while reducing unwanted byproducts.The combined use of urea and ammonium exhibited a synergistic effect, making it acost-effective nitrogen supplement for VHG fermentations.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Cell Press
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Nitrogen
dc.subject
Yeasts
dc.subject
Growth
dc.subject
Ethanol
dc.subject.classification
Micología
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Evaluation of different nitrogen sources on growth and fermentation performance for enhancing ethanol production by wine yeasts
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-03T12:17:13Z
dc.journal.volume
9
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Suecia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.description.fil
Fil: Rojo, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Talia, Paola Monica. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lerena, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ponsone, Maria Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Magalí Lucía Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Becerra, Lucía Maribel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mercado, Laura Analía. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martín Arranz, Virginia. Instituto de la Grasa; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Gómez, Francisco. Instituto de la Grasa; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Arroyo López, Francisco Noé. Instituto de la Grasa; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Combina, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Heliyon
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S240584402309816X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e22608
Archivos asociados