Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pok, Paula Sol
dc.contributor.author
Garcia Loredo, Analia Belen
dc.contributor.author
Contigiani, Eunice Valentina
dc.contributor.author
Alzamora, Stella Maris
dc.contributor.author
Gómez, Paula Luisina
dc.date.available
2024-01-04T15:20:40Z
dc.date.issued
2023-04
dc.identifier.citation
Pok, Paula Sol; Garcia Loredo, Analia Belen; Contigiani, Eunice Valentina; Alzamora, Stella Maris; Gómez, Paula Luisina; Enzymatic activity and quality characteristics of melon juice processed by high-intensity pulsed light; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 4-2023; 1-10
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222439
dc.description.abstract
The aim of this study was to explore the use of pulsed light (PL) for inactivating peroxidase (POD), polyphenoloxidase (PP0) and pectin methylesterase (PME) in melon juice. The influence of treatments on the optical, physicochemical and rheological properties of the juice was also evaluated. PL fluences between 3.6 and 71.6 J cm−2 caused a significant reduction in POD activity from 13% to 96% respectively. On contrary, PPO and PME activities were slightly or not significantly affected by the treatments. POD inactivation curve was successfully fitted with the first-order and Weibull-type models. Samples exposed to 35.8 and 71.6 J cm−2 showed minor changes in pH, titratable acidity and total soluble solids content than non-treated juice along cold storage. PL treatments also better maintained the original colour of the fresh juice during storage. A slight but significant reduction in the apparent viscosity was observed due to PL exposure. Results indicated that pulsed light could be a useful technique for inhibiting POD activity and preserving the colour of melon juice along cold storage. Other preservation agent(s) in combination would need to be evaluated for better control of enzyme activity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
COLOUR
dc.subject
DETERIORATIVE ENZYMES
dc.subject
MELON JUICE
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS
dc.subject
PULSED LIGHT
dc.subject
RHEOLOGICAL PROPERTIES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Enzymatic activity and quality characteristics of melon juice processed by high-intensity pulsed light
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-03T12:33:32Z
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Nueva Jersey
dc.description.fil
Fil: Pok, Paula Sol. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia Loredo, Analia Belen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Contigiani, Eunice Valentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alzamora, Stella Maris. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gómez, Paula Luisina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.16458
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.16458
Archivos asociados