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dc.contributor.author
Pok, Paula Sol  
dc.contributor.author
Garcia Loredo, Analia Belen  
dc.contributor.author
Contigiani, Eunice Valentina  
dc.contributor.author
Alzamora, Stella Maris  
dc.contributor.author
Gómez, Paula Luisina  
dc.date.available
2024-01-04T15:20:40Z  
dc.date.issued
2023-04  
dc.identifier.citation
Pok, Paula Sol; Garcia Loredo, Analia Belen; Contigiani, Eunice Valentina; Alzamora, Stella Maris; Gómez, Paula Luisina; Enzymatic activity and quality characteristics of melon juice processed by high-intensity pulsed light; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 4-2023; 1-10  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222439  
dc.description.abstract
The aim of this study was to explore the use of pulsed light (PL) for inactivating peroxidase (POD), polyphenoloxidase (PP0) and pectin methylesterase (PME) in melon juice. The influence of treatments on the optical, physicochemical and rheological properties of the juice was also evaluated. PL fluences between 3.6 and 71.6 J cm−2 caused a significant reduction in POD activity from 13% to 96% respectively. On contrary, PPO and PME activities were slightly or not significantly affected by the treatments. POD inactivation curve was successfully fitted with the first-order and Weibull-type models. Samples exposed to 35.8 and 71.6 J cm−2 showed minor changes in pH, titratable acidity and total soluble solids content than non-treated juice along cold storage. PL treatments also better maintained the original colour of the fresh juice during storage. A slight but significant reduction in the apparent viscosity was observed due to PL exposure. Results indicated that pulsed light could be a useful technique for inhibiting POD activity and preserving the colour of melon juice along cold storage. Other preservation agent(s) in combination would need to be evaluated for better control of enzyme activity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
COLOUR  
dc.subject
DETERIORATIVE ENZYMES  
dc.subject
MELON JUICE  
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS  
dc.subject
PULSED LIGHT  
dc.subject
RHEOLOGICAL PROPERTIES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Enzymatic activity and quality characteristics of melon juice processed by high-intensity pulsed light  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-03T12:33:32Z  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva Jersey  
dc.description.fil
Fil: Pok, Paula Sol. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia Loredo, Analia Belen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Contigiani, Eunice Valentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alzamora, Stella Maris. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez, Paula Luisina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.16458  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.16458