Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bertucci, Juan Ignacio  
dc.contributor.author
Salese, Lucía  
dc.contributor.author
Liggieri, Constanza Silvina  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Bruno, Mariela Anahí  
dc.date.available
2024-01-02T17:52:05Z  
dc.date.issued
2023-02  
dc.identifier.citation
Bertucci, Juan Ignacio; Salese, Lucía; Liggieri, Constanza Silvina; Garrote, Graciela Liliana; Bruno, Mariela Anahí; Preparation of whey protein hydrolysates with ACE-inhibitory activity using cysteine peptidases from Bromelia hieronymi Mez (Bromeliaceae); Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal Of Dairy Technology; 76; 3; 2-2023; 554-563  
dc.identifier.issn
1364-727X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222081  
dc.description.abstract
A proteolytic extract from fruits of Bromelia hieronymi was used to hydrolyse bovine whey proteins. The peptide profile obtained exhibited a gradual fading of the main whey proteins and a decrease in the content of hydrophobic peptides. The 180-min hydrolysate showed a hydrolysis degree of 15.2% and inhibited the angiotensin-converting enzyme (ACE), showing an IC50 of 0.17 mg/mL. By bioinformatics analysis, several theoretical sequences of possible ACE-inhibitory peptides were deduced. These results showed that proteolytic extracts from B. hieronymi can be used to prepare whey hydrolysates that would serve as a potential bioactive ingredient of functional foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACE-INHIBITORY PRODUCT  
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDE  
dc.subject
FUNCTIONAL INGREDIENT  
dc.subject
PLANT PROTEASE  
dc.subject
PROTEIN HYDROLYSATE  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Preparation of whey protein hydrolysates with ACE-inhibitory activity using cysteine peptidases from Bromelia hieronymi Mez (Bromeliaceae)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-12-27T17:38:25Z  
dc.journal.volume
76  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
554-563  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Bertucci, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salese, Lucía. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Liggieri, Constanza Silvina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bruno, Mariela Anahí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.journal.title
International Journal Of Dairy Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0307.12943  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1471-0307.12943