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dc.contributor.author
Lemos, Maria Laura
dc.contributor.author
Gutierrez, Diego Ricardo
dc.contributor.author
Farias, Mariana Judith
dc.contributor.author
Rodriguez, Silvia del Carmen
dc.date.available
2024-01-02T14:46:08Z
dc.date.issued
2022-08
dc.identifier.citation
Lemos, Maria Laura; Gutierrez, Diego Ricardo; Farias, Mariana Judith; Rodriguez, Silvia del Carmen; Effect of UV-C treatments on quality and browning-related enzyme activity of fresh-cut eggplant (Solanum melongena L.) during cold storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 46; 11; 8-2022; 1-10
dc.identifier.issn
0145-8892
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/221999
dc.description.abstract
The effect of UV-C (1, 2, 5, and 10 kJ/m2) on sensory attributes, browning index (BI), ascorbic acid (AA), total phenolic compounds, and browning-related enzymes (i.e., polyphenol oxidase, PPO; phenylalanine ammonia lyase, PAL) of fresh-cut eggplants throughout 10 days at 4°C was studied. Untreated samples were used as control. Treatments with 5 and 10 kJ/m2 presented higher values of PPO activity and BI, with a loss of 50% and 30% of AA and phenols compared with the control, and sensory quality fewer than 4 days. In contrast, 1 and 2 kJ/m2 did not affect PAL activity and 1 kJ/m2 showed sensory acceptance for at least 6 days, with significantly low BI values and PPO activity, and higher phenol and AA content, compared with the other treatments. Therefore, 1 kJ/m2 could be an effective technology to maintain quality and delay the browning of fresh-cut eggplants. Novelty impact statement: Enzymatic browning is the main factor limiting the shelf life of fresh-cut eggplants. Therefore, to reduce this problem, the effect of UV-C radiation on the quality of this vegetable was studied. The dose of 1 kJ/m2 had a beneficial impact on the reduction of enzymatic browning since it induced the least increase in PPO activity, the highest retention of AA and total phenols, and not affected PAL activity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Fresh-cut eggplants
dc.subject
UV-C
dc.subject
Browning
dc.subject
Enzymes
dc.subject
Quality
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of UV-C treatments on quality and browning-related enzyme activity of fresh-cut eggplant (Solanum melongena L.) during cold storage
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-02T11:42:19Z
dc.journal.volume
46
dc.journal.number
11
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Lemos, Maria Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gutierrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Farias, Mariana Judith. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfpp.16986
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.16986
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