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dc.contributor.author
Gimenez, Paola Alejandra  
dc.contributor.author
Bergesse, Antonella Estefanía  
dc.contributor.author
Lucini Mas, Agustín  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
González, Agustín  
dc.date.available
2023-12-21T17:09:44Z  
dc.date.issued
2023-07  
dc.identifier.citation
Gimenez, Paola Alejandra; Bergesse, Antonella Estefanía; Lucini Mas, Agustín; Martinez, Marcela Lilian; González, Agustín; Utilization of gallic acid-crosslinked soy proteins as wall material for chia oil microencapsulation; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 103; 15; 7-2023; 7560-7568  
dc.identifier.issn
0022-5142  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/221176  
dc.description.abstract
Chia oil represents the vegetable source with the highest content of omega-3 fatty acids. However, the incorporation of polyunsaturated fatty acids into food is limited due to their susceptibility toward oxidation. This investigation aimed to study the microencapsulation of chia oil (CO), using gallic acid (GA) crosslinked-soy protein isolate (SPI) as a wall material and its effect on its oxidative stability. Results: Microcapsules presented a moisture content, water activity, and encapsulation efficiency of around 2.95–4.51% (wet basis); 0.17 and 59.76–71.65%, respectively. Rancimat tests showed that with higher GA content, the induction period increased up to 27.9 h. The storage test demonstrated that the microencapsulated oil with crosslinked wall material has lower values of hydroperoxides and higher induction times concerning the non-crosslinked oil. Finally, the fatty acid profile at this storage time indicated that microcapsules with GA did not have significant changes. In vitro digestion exhibited a reduction in the percentage of bioavailable oil for crosslinked microcapsules, but with no variations in its chemical quality, and an increase in the total polyphenols amount and antioxidant activity. Conclusion: The results obtained demonstrated that the microencapsulation of CO using SPI crosslinked with GA as wall material exerted a very important protective effect since a synergistic effect could be described between the microencapsulation effect and the antioxidant power of GA.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA OIL  
dc.subject
CROSSLINKING  
dc.subject
GALLIC ACID  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
WALL MATERIAL  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Utilization of gallic acid-crosslinked soy proteins as wall material for chia oil microencapsulation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-12-13T11:23:17Z  
dc.journal.volume
103  
dc.journal.number
15  
dc.journal.pagination
7560-7568  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
LOndres  
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Paola Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergesse, Antonella Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.12839  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1002/jsfa.12839