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dc.contributor.author
López, Emilse Camila  
dc.contributor.author
Eberhardt, Agustina  
dc.contributor.author
Marino, Fernanda  
dc.contributor.author
Mammarella, Enrique José  
dc.contributor.author
Sihufe, Guillermo Adrian  
dc.contributor.author
Manzo, Ricardo Martín  
dc.date.available
2023-12-19T11:33:24Z  
dc.date.issued
2022-08  
dc.identifier.citation
López, Emilse Camila; Eberhardt, Agustina; Marino, Fernanda; Mammarella, Enrique José; Sihufe, Guillermo Adrian; et al.; Physicochemical characterisation of ACE-inhibitory and antioxidant peptides from Alcalase® whey protein hydrolysates using fractionation strategies; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal Of Dairy Technology; 75; 3; 8-2022; 538-552  
dc.identifier.issn
1364-727X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/220727  
dc.description.abstract
Antioxidant activity (AOA) and ACE-inhibitory activity (AHA) were obtained by enzymatic hydrolysis of bovine whey using food-grade Alcalase®. The aim of this report was to characterise relevant physicochemical properties of the bioactive peptides and evaluate them with respect to the degree of hydrolysis (DH) using separation techniques. The results suggest that low molecular weight peptides containing high concentrations of cationic and aromatic amino acid residues were responsible for AHA, whereas those related to AOA would possess anionic and both nonpolar aliphatic and aromatic amino acid residues within their sequence. Furthermore, an extensive DH negatively influenced radical scavenging AOA but positively affected angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibition.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANGIOTENSIN-CONVERTING ENZYME INHIBITION  
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDES  
dc.subject
DEGREE OF HYDROLYSIS  
dc.subject
PURIFICATION  
dc.subject
WHEY PROTEIN CONCENTRATE  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physicochemical characterisation of ACE-inhibitory and antioxidant peptides from Alcalase® whey protein hydrolysates using fractionation strategies  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-12-12T13:21:50Z  
dc.journal.volume
75  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
538-552  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: López, Emilse Camila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Eberhardt, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marino, Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mammarella, Enrique José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sihufe, Guillermo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Manzo, Ricardo Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.journal.title
International Journal Of Dairy Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0307.12872  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1471-0307.12872