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dc.contributor.author
López, Emilse Camila
dc.contributor.author
Eberhardt, Agustina
dc.contributor.author
Marino, Fernanda
dc.contributor.author
Mammarella, Enrique José
dc.contributor.author
Sihufe, Guillermo Adrian
dc.contributor.author
Manzo, Ricardo Martín
dc.date.available
2023-12-19T11:33:24Z
dc.date.issued
2022-08
dc.identifier.citation
López, Emilse Camila; Eberhardt, Agustina; Marino, Fernanda; Mammarella, Enrique José; Sihufe, Guillermo Adrian; et al.; Physicochemical characterisation of ACE-inhibitory and antioxidant peptides from Alcalase® whey protein hydrolysates using fractionation strategies; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal Of Dairy Technology; 75; 3; 8-2022; 538-552
dc.identifier.issn
1364-727X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/220727
dc.description.abstract
Antioxidant activity (AOA) and ACE-inhibitory activity (AHA) were obtained by enzymatic hydrolysis of bovine whey using food-grade Alcalase®. The aim of this report was to characterise relevant physicochemical properties of the bioactive peptides and evaluate them with respect to the degree of hydrolysis (DH) using separation techniques. The results suggest that low molecular weight peptides containing high concentrations of cationic and aromatic amino acid residues were responsible for AHA, whereas those related to AOA would possess anionic and both nonpolar aliphatic and aromatic amino acid residues within their sequence. Furthermore, an extensive DH negatively influenced radical scavenging AOA but positively affected angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibition.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANGIOTENSIN-CONVERTING ENZYME INHIBITION
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDES
dc.subject
DEGREE OF HYDROLYSIS
dc.subject
PURIFICATION
dc.subject
WHEY PROTEIN CONCENTRATE
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Physicochemical characterisation of ACE-inhibitory and antioxidant peptides from Alcalase® whey protein hydrolysates using fractionation strategies
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-12-12T13:21:50Z
dc.journal.volume
75
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
538-552
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: López, Emilse Camila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Eberhardt, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marino, Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mammarella, Enrique José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sihufe, Guillermo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Manzo, Ricardo Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.journal.title
International Journal Of Dairy Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0307.12872
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1471-0307.12872
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