Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Higuera Coelho, Ricardo Alejandro

dc.contributor.author
Basanta, Maria Florencia

dc.contributor.author
Rossetti, Luciana

dc.contributor.author
Pérez, Carolina Daiana

dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa

dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi

dc.date.available
2023-12-12T13:28:21Z
dc.date.issued
2023-06
dc.identifier.citation
Higuera Coelho, Ricardo Alejandro; Basanta, Maria Florencia; Rossetti, Luciana; Pérez, Carolina Daiana; Rojas, Ana Maria Luisa; et al.; Antioxidant pectins from eggplant (Solanum melongena) fruit exocarp, calyx and flesh isolated through high-power ultrasound and sodium carbonate; Elsevier; Food Chemistry; 412; 6-2023; 1-10
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/219975
dc.description.abstract
Dried and milled eggplant fruit peel and calyces (PC) and mesocarp, placenta and core (Mes) were utilized as natural sources of valuable chemicals. Pectins were extracted with 0.1 M Na2CO3 (1 h; 23 °C). A high-power ultrasound (US) pretreatment (10 min net time; 12.76 W/cm2 power intensity) in 10:200 (g/mL) powder:water ratio led to the lowest solvent and energy consumptions after the subsequent 0.1 M Na2CO3 stirring, permitting the highest recoveries of uronic acid (UA) from PC and Mes (80.25 and 93.8 %, respectively). Homogalacturonans (>65 % w/w UA) of low degree of methylesterification, of acetylation, and 90,214–138,184 Da molecular weights with low polydispersity (≈1.32–1.40) were obtained. They included released ferulate (≈3.5 mg/100 g) esterified pectins. Antioxidants (caffeoylquinic acid, putrescine and spermidine derivatives, β-carotene, lutein) gave additional technological value to their thickening effect as pectins protected tryptophan, tyrosine, alkyl side chains and sulfhydryl of skim milk proteins from UV-C photo-oxidation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AGRO-INDUSTRIAL EGGPLANT DISCARDS
dc.subject
ANTIOXIDANT PECTINS
dc.subject
CAROTENOIDS
dc.subject
HIGH-POWER ULTRASOUND
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject
SKIM MILK PROTEIN PHOTO-OXIDATION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Antioxidant pectins from eggplant (Solanum melongena) fruit exocarp, calyx and flesh isolated through high-power ultrasound and sodium carbonate
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-12-07T17:49:19Z
dc.journal.volume
412
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Higuera Coelho, Ricardo Alejandro. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Basanta, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pérez, Carolina Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814623001632
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.135547
Archivos asociados