Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Isla Naveira, Rocío
dc.contributor.author
Granone, Luis Ignacio
dc.contributor.author
Massa, Agueda Elena
dc.contributor.author
Churio, Maria Sandra
dc.date.available
2023-12-12T13:23:53Z
dc.date.issued
2024-04
dc.identifier.citation
Isla Naveira, Rocío; Granone, Luis Ignacio; Massa, Agueda Elena; Churio, Maria Sandra; Argentine squid (Illex argentinus): A source of mycosporine-like amino acids with antioxidant properties; Elsevier; Food Chemistry; 438; 4-2024; 1-8
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/219972
dc.description.abstract
Here we report on the occurrence of mycosporine-like amino acids (MAAs) in the Argentine shortfin squid, Illex argentinus, the second fishery resource mostly exploited in the Argentinean continental shelf. The total content of four MAAs was evaluated by reverse-phase-HPLC in different tissues (eyes, skin, liver, and gonads). Also, the antioxidant activity of crude extracts was assessed by in-vitro determinations: 2,2′-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS), 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), Folin-Ciocalteu, and ferrous ion-chelating capacity assays. The content of MAAs was found to be almost ten times higher in female gonads than in other tissues (11,89 ± 0,56 mg/g dry weight). Extracts from skin, female gonads and eyes, exhibit higher antioxidant activity than the reference compounds ascorbic acid and TROLOX. Overall, Argentine squid waste is a promising potential source of MAAs with antioxidant and UV photoprotective properties, which could bear interest in food, cosmetic and pharmaceutical industries, thus encouraging maximal and sustainable use of fishing resources.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT
dc.subject
ARGENTINE SHORTFIN SQUID
dc.subject
BIOACTIVE MOLECULES
dc.subject
BY-PRODUCTS
dc.subject
CIRCULAR ECONOMY
dc.subject
UV-PHOTOPROTECTOR
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Argentine squid (Illex argentinus): A source of mycosporine-like amino acids with antioxidant properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-12-07T13:31:43Z
dc.journal.volume
438
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Isla Naveira, Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Subsede Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero; Argentina
dc.description.fil
Fil: Granone, Luis Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Físicas de Mar del Plata. Grupo de Investigación del Departamento de Química de la Unmdp | Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Físicas de Mar del Plata. Grupo de Investigación del Departamento de Química de la Unmdp; Argentina
dc.description.fil
Fil: Massa, Agueda Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Subsede Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero; Argentina
dc.description.fil
Fil: Churio, Maria Sandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Físicas de Mar del Plata. Grupo de Investigación del Departamento de Química de la Unmdp | Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Físicas de Mar del Plata. Grupo de Investigación del Departamento de Química de la Unmdp; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814623025736
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137955
Archivos asociados