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dc.contributor.author
Rivera, Marta Carolina
dc.contributor.author
Wright, Eduardo Roberto
dc.contributor.author
Fabrizio, Maria del Carmen
dc.contributor.author
Freixá, G.
dc.contributor.author
Cabalini, R.
dc.contributor.author
Lopez, Silvia Edith
dc.date.available
2017-08-07T19:24:55Z
dc.date.issued
2013-08
dc.identifier.citation
Rivera, Marta Carolina; Wright, Eduardo Roberto; Fabrizio, Maria del Carmen; Freixá, G.; Cabalini, R.; et al.; Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths; Fundacion Romulo Raggio; Phyton - International Journal Of Experimental Botany; 82; 8-2013; 227-234
dc.identifier.issn
0031-9457
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/21982
dc.description.abstract
Damping off is a frequent disease that kills seedlings. Cultural control is the only tool in organic crops to manage this disease, and only empirical information is available on the efficiency of plant preparations. This work evaluates the effects of fermented onion decoctions on the growth of Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii and disease incidence. Broth (B) and sterilized broth (SB) were respectively obtained by boiling chopped yellow onions in water, and incubating for 14 days at room temperature, with or without subsequent sterilization. The pathogens were grown on PDA supplemented with B and SB at 1.7, 3.3, 8.3, 16.7 and 25% (v/v). Their growth was reduced by B at 8.3, 16.7 and 25%. Production of sclerotia by S. rolfsii was diminished by B, but stimulated by SB. Penicillium purpurogenum, P. simplicissimum and Aspergillus niger obtained from B behaved as antagonistic against both pathogens, showing antibiosis, competition and hyperparasitism in dual confrontations with them. Broth and SB at 10 and 50% were sprayed on chard (Beta vulgaris), tomato (Solanum lycopersicum), pepper (Capsicum annuum) and eggplant (Solanum melongena) seedlings cultivated in pathogen-colonized soil. Damping off incidence in B treatments at 50% was markedly lower than the observed for SB. It is concluded that B antifungal activity depends on its dilution and mycota. Broth sprays should be considered as a tool to control damping off in low-environment-impact crop production. Further studies are needed for a complete understanding of B chemical and microbiological components, as well as their changes during fermentation.
dc.description.abstract
El mal de los almácigos causa muerte de plántulas. Los controles cultural y biológico constituyen las únicas herramientas orgánicas para su manejo. Acerca de la eficiencia de preparaciones vegetales, sólo se encuentra información de divulgación. Este trabajo evalúa el efecto de caldos fermentados de cebolla sobre el crecimiento de Rhizoctonia solani y Sclerotium rolfsii y la incidencia de la enfermedad. Se obtuvieron caldo (B) y caldo esterilizado (SB), respectivamente, mediante hervido de trozos de cebollas y fermentación a temperatura ambiente, con o sin esterilización posterior. Se cultivaron los patógenos en APG suplementado con B y SB diluidos 1,7; 3,3; 8,3; 16,7 y 25%. Su crecimiento decreció con B al 8,3, 16,7 y 25%. La producción de esclerocios por S. rolfsii disminuyó con B, pero aumentó con SB. Penicillium purpurogenum, P. simplicissimum y Aspergillus niger aislados de B evidenciaron antibiosis, competencia e hiperparasitismo respecto de ambos patógenos. B y SB diluidos 10 y 50% fueron aplicados en almácigos de acelga (Beta vulgaris), tomate (Solanum lycopersicum), pimiento (Capsicum annuum) y berenjena (Solanum melongena) infestados. La pérdida de plántulas fue menor en el tratamiento con B al 50%, en relación al tratamiento con SB. Se concluye que la actividad antifúngica de B depende de su dilución y de su micota. La utilización de caldos de cebolla debería ser contemplada como alternativa para el manejo fitosanitario de bajo impacto ambiental. Se requiere continuar los estudios para completar el conocimiento acerca de los componentes químicos y microbiológicos de los caldos, y sus posibles cambios durante la fermentación.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Fundacion Romulo Raggio
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Rhizoctonia Solani
dc.subject
Sclerotium Rolfsii
dc.subject
Damping Off
dc.subject
Onion Broth
dc.title
Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths
dc.title
Control del mal de los almácigos causado por Rhizoctonia solani y Sclerotium rolfsii con caldos de cebolla
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-06-08T19:36:18Z
dc.identifier.eissn
1851-5657
dc.journal.volume
82
dc.journal.pagination
227-234
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Buenos Aires
dc.description.fil
Fil: Rivera, Marta Carolina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wright, Eduardo Roberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fabrizio, Maria del Carmen. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Freixá, G.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cabalini, R.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez, Silvia Edith. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Phyton - International Journal Of Experimental Botany
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.revistaphyton.fund-romuloraggio.org.ar/vol82.html
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