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dc.contributor.author
Adaro, Mauricio Omar  
dc.contributor.author
Salinas Ibañez, Angel Gabriel  
dc.contributor.author
Origone, Anabella Lucía  
dc.contributor.author
Vallés, Diego  
dc.contributor.author
Guzmán, Fanny  
dc.contributor.author
Vega, Alba Edith  
dc.contributor.author
Barberis, Sonia Esther  
dc.date.available
2023-12-05T17:55:20Z  
dc.date.issued
2023-05  
dc.identifier.citation
Adaro, Mauricio Omar; Salinas Ibañez, Angel Gabriel; Origone, Anabella Lucía; Vallés, Diego; Guzmán, Fanny; et al.; Enzymatic synthesis of new antimicrobial peptides for food purposes; Frontiers Media; Frontiers in Microbiology; 14; 5-2023; 1-11  
dc.identifier.issn
1664-302X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/219375  
dc.description.abstract
Growing consumer awareness of the potential negative health effects of synthetic antibiotics has prompted the search for more natural preservatives that can improve the safety and quality of food. In this study we report the enzymatic synthesis of N-α-[Carbobenzyloxy]-Ile-Gln (Z-IQ) which is the precursor of Ile-Gln (IQ), a new antibacterial dipeptide, using an aqueous–organic biphasic system formed by 50% (v/v) ethyl acetate in 0.1 M Tris – HCl buffer pH 8. A partially purified proteolytic extract from the fruits of Solanum granuloso leprosum, named granulosain, proved to be a robust biocatalyst for the synthesis of Z-IQ, eliciting 71 ± 0.10% maximal peptide yield in the above described conditions. After cleaving and purifying IQ dipeptide, antimicrobial activity was assayed against Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus hominis A17771, and Staphylococcus aureus C00195, and MIC values between 118 ± 0.01 μg/mL and 133.7 ± 0.05 μg/mL were obtained. In addition, IQ showed MIC of 82.4 ± 0.01 μg/mL and 85.0 ± 0.00 μg/mL against Escherichia coli ATCC 25922 and Escherichia coli A17683, respectively. IQ did not show inhibitory activity against single-drug resistance (SDR) strains, such as Klebsiella oxytoca A19438 (SDR) and Pseudomonas aeruginosa C00213 (SDR), and against multidrug-resistant Enterococcus faecalis I00125 (MDR). IQ also caused growth inhibition of Helicobacter pylori NCTC 11638 and three wild-type H. pylori strains, which are sensitive to AML, MTZ, LEV and CLA (H. pylori 659), resistant to LEV (H. pylori 661 SDR), and resistant to MTZ (H. pylori 662 SDR). Finally, this study contributes with a new dipeptide (IQ) that can be used as an antimicrobial agent for food preservation or as a safe ingredient of functional foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Frontiers Media  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIBACTERIAL PEPTIDE  
dc.subject
ENZYMATIC SYNTHESIS OF PEPTIDES  
dc.subject
FOOD PRESERVATION  
dc.subject
ILE-GLN (IQ)  
dc.subject
NOVEL PEPTIDE AGAINST SENSITIVE AND SDR GRAM POSITIVE AND GRAM NEGATIVE STRAINS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Enzymatic synthesis of new antimicrobial peptides for food purposes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-12-05T15:05:44Z  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Lausanne  
dc.description.fil
Fil: Adaro, Mauricio Omar. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salinas Ibañez, Angel Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Origone, Anabella Lucía. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vallés, Diego. Universidad de la República. Facultad de Ciencias; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Guzmán, Fanny. Pontificia Universidad Catolica de Valparaiso. Escuela de Ingeniería Bioquímica; Chile  
dc.description.fil
Fil: Vega, Alba Edith. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barberis, Sonia Esther. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina  
dc.journal.title
Frontiers in Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2023.1153135/full  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2023.1153135