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dc.contributor.author
Fabre, Bibiana  
dc.contributor.author
Fernandez Machulsky, Nahuel Hernan  
dc.contributor.author
Olano, Carolina  
dc.contributor.author
Jacobsen, Darío  
dc.contributor.author
Gomez, Maria Eugenia  
dc.contributor.author
Perazzi, Beatriz Elizabeth  
dc.contributor.author
Zago, Valeria  
dc.contributor.author
Zopatti, Damián  
dc.contributor.author
Ferrero, Andrés  
dc.contributor.author
Schreier, Laura Ester  
dc.contributor.author
Berg, Gabriela Alicia  
dc.date.available
2023-12-01T18:36:46Z  
dc.date.issued
2022-12  
dc.identifier.citation
Fabre, Bibiana; Fernandez Machulsky, Nahuel Hernan; Olano, Carolina; Jacobsen, Darío; Gomez, Maria Eugenia; et al.; Remnant cholesterol levels are associated with severity and death in COVID-19 patients; Nature; Scientific Reports; 12; 1; 12-2022; 1-6  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/219090  
dc.description.abstract
Coronavirus disease-19 (COVID-19) patients with severe complications present comorbidities like cardiovascular-disease, hypertension and type-2 diabetes mellitus (DM), sharing metabolic alterations like insulin resistance (IR) and dyslipidemia. Our objective was to evaluate the association among different components of the lipid-lipoprotein profile, such as remnant lipoprotein (RLP)-cholesterol, in patients with COVID-19, and to analyze their associations with the severity of the disease and death. We studied 193 patients (68 (29–96) years; 49.7% male) hospitalized for COVID-19 and 200 controls (46 (18–79) years; 52.5% male). Lipoprotein profile, glucose and procalcitonin were assessed. Patients presented higher glucose, TG, TG/HDL-cholesterol and RLP-cholesterol levels, but lower total, LDL, HDL and no-HDL-cholesterol levels (p < 0.001). When a binary logistic regression was performed, age, non-HDL-cholesterol, and RLP-cholesterol were associated with death (p = 0.005). As the COVID-19 condition worsened, according to procalcitonin tertiles, a decrease in all the cholesterol fractions (p < 0.03) was observed with no differences in TG, while levels of RLP-cholesterol and TG/HDL-cholesterol increased (p < 0.001). Lower levels of all the cholesterol fractions were related with the presence and severity of COVID-19, except for RLP-cholesterol levels and TG/HDL-cholesterol index. These alterations indicate a lipid metabolic disorder, characteristic of IR states in COVID-19 patients. RLP-cholesterol levels predicted severity and death in these patients.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Nature  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
COVID-19  
dc.subject
Remnant cholesterol  
dc.subject
SEVERITY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Remnant cholesterol levels are associated with severity and death in COVID-19 patients  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-11-29T13:16:27Z  
dc.identifier.eissn
2045-2322  
dc.journal.volume
12  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-6  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Fabre, Bibiana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Fisiopatología y Bioquímica Clínica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez Machulsky, Nahuel Hernan. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Fisiopatología y Bioquímica Clínica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Olano, Carolina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Fisiopatología y Bioquímica Clínica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jacobsen, Darío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez, Maria Eugenia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perazzi, Beatriz Elizabeth. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Fisiopatología y Bioquímica Clínica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zago, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Fisiopatología y Bioquímica Clínica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zopatti, Damián. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Hospital de Clínicas General San Martín; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Andrés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Hospital de Clínicas General San Martín; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schreier, Laura Ester. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Fisiopatología y Bioquímica Clínica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Berg, Gabriela Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Fisiopatología y Bioquímica Clínica; Argentina  
dc.journal.title
Scientific Reports  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1038/s41598-022-21177-5  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.nature.com/articles/s41598-022-21177-5