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dc.contributor.author
Salazar, Paula Belén

dc.contributor.author
Fanzone, Martín Leandro

dc.contributor.author
Zabala, Brenda Adriana

dc.contributor.author
Rodriguez Vaquero, Maria Jose

dc.contributor.author
Cilli, Eduardo
dc.contributor.author
Barroso, Paola Andrea

dc.contributor.author
Minahk, Carlos Javier

dc.contributor.author
Acuña, Leonardo

dc.date.available
2023-12-01T12:43:02Z
dc.date.issued
2023-09
dc.identifier.citation
Salazar, Paula Belén; Fanzone, Martín Leandro; Zabala, Brenda Adriana; Rodriguez Vaquero, Maria Jose; Cilli, Eduardo; et al.; A byproduct from the Valles Calchaquíes vineyards (Argentina) rich in phenolic compounds: A tool against endemic Leishmania dissemination; Springer Heidelberg; Environmental Science and Pollution Research; 30; 43; 9-2023; 97377-97385
dc.identifier.issn
0944-1344
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/218960
dc.description.abstract
Vineyard-derived pomace is a byproduct of the wine industry that can have a negative impact on the environment if it is only disposed of or used as a fertilizer. Owing to its polyphenol content, grape pomace is an alternative to biocontrol undesirable microorganisms. In the present study, we characterized the phenolic composition of red and white grape pomace from Valles Calchaquíes, Argentina, and explored its activity against Leishmania (Leishmania) amazonensis, an etiological agent of American tegumentary leishmaniasis, a neglected endemic disease in northern Argentina. Red and white pomace extracts similarly reduced Leishmania viability after a 48-h treatment, with the fractions containing a higher proportion of phenolic compounds being more active. Both extracts stimulated ATPase activity on the parasite plasma membranes, with white grape pomace having a stronger effect than red grape pomace. In addition, the extracts displayed fairly good anticholinesterase activity, which may have contributed to their anti-Leishmania activity. These results reinforce the potential applicability of grape pomace as an antimicrobial agent for the development of biopesticides.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer Heidelberg

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACETYLCHOLINESTERASE
dc.subject
AMERICAN TEGUMENTARY LEISHMANIASIS
dc.subject
GRAPE POMACE
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
A byproduct from the Valles Calchaquíes vineyards (Argentina) rich in phenolic compounds: A tool against endemic Leishmania dissemination
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-11-28T14:36:19Z
dc.journal.volume
30
dc.journal.number
43
dc.journal.pagination
97377-97385
dc.journal.pais
Alemania

dc.journal.ciudad
Heidelberg
dc.description.fil
Fil: Salazar, Paula Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fanzone, Martín Leandro. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-san Juan. Estacion Experimental Agropecuaria Mendoza. Agencia de Extension Rural Lujan de Cuyo.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zabala, Brenda Adriana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Patología Experimental. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud. Instituto de Patología Experimental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Vaquero, Maria Jose. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cilli, Eduardo. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho; Brasil
dc.description.fil
Fil: Barroso, Paola Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Patología Experimental. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud. Instituto de Patología Experimental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Minahk, Carlos Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Acuña, Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Patología Experimental. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud. Instituto de Patología Experimental; Argentina
dc.journal.title
Environmental Science and Pollution Research

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s11356-023-29276-0
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11356-023-29276-0
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