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dc.contributor.author
Salazar, Paula Belén  
dc.contributor.author
Fanzone, Martín Leandro  
dc.contributor.author
Zabala, Brenda Adriana  
dc.contributor.author
Rodriguez Vaquero, Maria Jose  
dc.contributor.author
Cilli, Eduardo  
dc.contributor.author
Barroso, Paola Andrea  
dc.contributor.author
Minahk, Carlos Javier  
dc.contributor.author
Acuña, Leonardo  
dc.date.available
2023-12-01T12:43:02Z  
dc.date.issued
2023-09  
dc.identifier.citation
Salazar, Paula Belén; Fanzone, Martín Leandro; Zabala, Brenda Adriana; Rodriguez Vaquero, Maria Jose; Cilli, Eduardo; et al.; A byproduct from the Valles Calchaquíes vineyards (Argentina) rich in phenolic compounds: A tool against endemic Leishmania dissemination; Springer Heidelberg; Environmental Science and Pollution Research; 30; 43; 9-2023; 97377-97385  
dc.identifier.issn
0944-1344  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/218960  
dc.description.abstract
Vineyard-derived pomace is a byproduct of the wine industry that can have a negative impact on the environment if it is only disposed of or used as a fertilizer. Owing to its polyphenol content, grape pomace is an alternative to biocontrol undesirable microorganisms. In the present study, we characterized the phenolic composition of red and white grape pomace from Valles Calchaquíes, Argentina, and explored its activity against Leishmania (Leishmania) amazonensis, an etiological agent of American tegumentary leishmaniasis, a neglected endemic disease in northern Argentina. Red and white pomace extracts similarly reduced Leishmania viability after a 48-h treatment, with the fractions containing a higher proportion of phenolic compounds being more active. Both extracts stimulated ATPase activity on the parasite plasma membranes, with white grape pomace having a stronger effect than red grape pomace. In addition, the extracts displayed fairly good anticholinesterase activity, which may have contributed to their anti-Leishmania activity. These results reinforce the potential applicability of grape pomace as an antimicrobial agent for the development of biopesticides.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Heidelberg  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACETYLCHOLINESTERASE  
dc.subject
AMERICAN TEGUMENTARY LEISHMANIASIS  
dc.subject
GRAPE POMACE  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
A byproduct from the Valles Calchaquíes vineyards (Argentina) rich in phenolic compounds: A tool against endemic Leishmania dissemination  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-11-28T14:36:19Z  
dc.journal.volume
30  
dc.journal.number
43  
dc.journal.pagination
97377-97385  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Heidelberg  
dc.description.fil
Fil: Salazar, Paula Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fanzone, Martín Leandro. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-san Juan. Estacion Experimental Agropecuaria Mendoza. Agencia de Extension Rural Lujan de Cuyo.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zabala, Brenda Adriana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Patología Experimental. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud. Instituto de Patología Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Vaquero, Maria Jose. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cilli, Eduardo. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Barroso, Paola Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Patología Experimental. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud. Instituto de Patología Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Minahk, Carlos Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Acuña, Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Patología Experimental. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud. Instituto de Patología Experimental; Argentina  
dc.journal.title
Environmental Science and Pollution Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s11356-023-29276-0  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11356-023-29276-0