Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Orqueda, Maria Eugenia  
dc.contributor.author
Méndez, Daniel A.  
dc.contributor.author
Martínez Abad, Antonio  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Torres, Sebastián  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.contributor.author
Lopez Rubio, Amparo  
dc.contributor.author
Fabra, María José  
dc.date.available
2023-11-28T12:50:38Z  
dc.date.issued
2022-12  
dc.identifier.citation
Orqueda, Maria Eugenia; Méndez, Daniel A.; Martínez Abad, Antonio; Zampini, Iris Catiana; Torres, Sebastián; et al.; Feasibility of active biobased films produced using red chilto wastes to improve the protection of fresh salmon fillets via a circular economy approach; Elsevier; Food Hydrocolloids; 133; 107888; 12-2022; 1-9  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/218652  
dc.description.abstract
By-products of a native fruit of the Argentina northwest have been valorized for the extraction of both pectin and bioactive extracts with the aim of developing antioxidant films with potential application as food packaging materials. Initially, the composition and antioxidant properties of polyphenol-rich, anthocyanin-rich, and pectin extracts obtained from the seed and peel of Solanum betaceum (chilto) red fruits were characterized. Based on their higher antioxidant properties, peel extracts were selected as active compounds and incorporated in a film-forming matrix based on the pectin extract. Dry films were evaluated concerning their morphological, optical, thermal, mechanical, and water barrier properties. The developed antioxidant films were directly applied on salmon fillets, effectively improving their shelf-life and reducing lipid and protein oxidation during 10 days of storage at 4 °C. It was also found that the films containing peel-polyphenolic extract were the most promising, in agreement with their better barrier properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ACTIVE FILMS  
dc.subject
FISH PRESERVATION  
dc.subject
PECTIN  
dc.subject
POLYPHENOL EXTRACTS  
dc.subject
SOLANUM BETACEUM  
dc.subject
VALORIZATION  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Feasibility of active biobased films produced using red chilto wastes to improve the protection of fresh salmon fillets via a circular economy approach  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-11-15T15:47:03Z  
dc.journal.volume
133  
dc.journal.number
107888  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Orqueda, Maria Eugenia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Biolates Network for Sustainable Use of Ibero-American Vegetable Biomass Resources in Cosmetics; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Méndez, Daniel A.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España. Universidad del Tolima; Colombia  
dc.description.fil
Fil: Martínez Abad, Antonio. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España. Biolates Network for Sustainable Use of Ibero-American Vegetable Biomass Resources in Cosmetics; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Biolates Network for Sustainable Use of Ibero-American Vegetable Biomass Resources in Cosmetics; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres, Sebastián. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Biolates Network for Sustainable Use of Ibero-American Vegetable Biomass Resources in Cosmetics; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Biolates Network for Sustainable Use of Ibero-American Vegetable Biomass Resources in Cosmetics; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez Rubio, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España. Biolates Network for Sustainable Use of Ibero-American Vegetable Biomass Resources in Cosmetics; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fabra, María José. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España. Biolates Network for Sustainable Use of Ibero-American Vegetable Biomass Resources in Cosmetics; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.107888  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X22004088