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dc.contributor.author
Capossio, Juan Pablo
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula
dc.contributor.author
Román Barón, María Celia
dc.contributor.author
Zhang, Xin
dc.contributor.author
Baeyens, Jan
dc.contributor.author
Rodriguez, Rosa Ana
dc.contributor.author
Mazza, German Delfor
dc.date.available
2023-11-14T14:16:27Z
dc.date.issued
2022-10
dc.identifier.citation
Capossio, Juan Pablo; Fabani, Maria Paula; Román Barón, María Celia; Zhang, Xin; Baeyens, Jan; et al.; Zero Waste Watermelon Production through Non-Traditional Rind Flour: Multi-Objective Optimization of the Fabrication Process; MDPI; Processes; 10; 10; 10-2022; 1-22
dc.identifier.issn
2227-9717
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/218053
dc.description.abstract
Watermelon is a fruit produced around the world. Unfortunately, about half of it—the rind—is usually discarded as waste. To transform such waste into a useful product like flour, a thermal treatment is needed. The drying temperature for the rind that produces flour with the best characteristics is most important. A multiobjective optimization (MOO) procedure was applied to define the optimum drying temperature for the rind flour fabrication to be used in bakery products. A neural network model of the fabrication process was developed with the drying temperature as input and five process indicators as outputs. The group of process indicators comprised acidity, pH, water-holding capacity (WHC), oil-holding capacity (OHC), and batch time. Those indicators represent conflicting objectives that are to be balanced by the MOO procedure using the weighted distance method. The MOO process showed that the temperature interval from 67.3 °C to 73.1 °C holds the compromise solutions for the conflicting indicators based on the stakeholder’s preferences. Optimum indicator were 0.12–0.19 g malic acid/100 g dwb (acidity), 5.7–5.8 (pH), 8.93–9.08 g H2O/g dwb (WHC), 1.46–1.56 g oil/g dwb (OHC), and 128–139 min (drying time).
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
BY-PRODUCT
dc.subject
MULTIOBJECTIVE OPTIMIZATION
dc.subject
NEURAL NETWORK MODELING
dc.subject
WASTE VALORIZATION
dc.subject
WATERMELON RIND
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Zero Waste Watermelon Production through Non-Traditional Rind Flour: Multi-Objective Optimization of the Fabrication Process
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-11-10T14:33:19Z
dc.journal.volume
10
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
1-22
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basel
dc.description.fil
Fil: Capossio, Juan Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Román Barón, María Celia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zhang, Xin. Beijing Academy Of Food Sciences; China
dc.description.fil
Fil: Baeyens, Jan. No especifíca;
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Rosa Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mazza, German Delfor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.journal.title
Processes
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/pr10101984
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