Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Rocha, Gabriela Fernanda
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Cotabarren, Juliana
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Obregon, Walter David
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Fernández, Graciela
dc.contributor.author
Rosso, Adriana Mabel
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Parisi, Monica Graciela
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2023-11-06T12:14:06Z
dc.date.issued
2021-10
dc.identifier.citation
Rocha, Gabriela Fernanda; Cotabarren, Juliana; Obregon, Walter David; Fernández, Graciela; Rosso, Adriana Mabel; et al.; Milk-clotting and hydrolytic activities of an aspartic protease from Salpichroa origanifolia fruits on individual caseins; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 192; 10-2021; 931-938
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/217054
dc.description.abstract
In recent years, many attempts have been made to find new plant proteases to make artisan cheeses. The global increase in cheese consumption, together with a lower supply and increasing cost of calf rennet, religious factors (Islam and Judaism) and food choices (vegetarianism) have led to the search for suitable rennet substitutes for milk clotting. This study describes the milk-clotting and hydrolytic activities of an aspartic protease from Salpichroa origanifolia fruits (SoAP) on individual caseins to explore its potential use as an alternative to animal rennet. The milk-clotting index obtained for SoAP was 8.4 times lower than that obtained for chymosin. SoAP showed a higher degree of hydrolysis on α-casein than on the other fractions under the proposed conditions. RP-HPLC, mass spectrometry analyses and sequencing of the hydrolysates allowed identifying five peptides from α-casein, one peptide from β-casein, and three peptides from k-casein. In silico analysis showed that the peptides identified may display a wide variety of potential biological activities. These results demonstrate the possibility of using SoAP for the manufacture of new types or artisan cheeses, with the simultaneous added value of the potential health-promoting benefits of the bioactive peptides generated during the hydrolysis.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDES
dc.subject
CASEIN
dc.subject
IN SILICO ANALYSIS
dc.subject
MILK-CLOTTING ACTIVITY
dc.subject
SALPICHROA ORIGANIFOLIA
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Milk-clotting and hydrolytic activities of an aspartic protease from Salpichroa origanifolia fruits on individual caseins
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-11-06T09:57:25Z
dc.journal.volume
192
dc.journal.pagination
931-938
dc.journal.pais
Países Bajos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Rocha, Gabriela Fernanda. Universidad Nacional de Luján; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cotabarren, Juliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Obregon, Walter David. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández, Graciela. Universidad Nacional de Luján; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rosso, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Luján; Argentina
dc.description.fil
Fil: Parisi, Monica Graciela. Universidad Nacional de Luján; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813021021450
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2021.10.004
Archivos asociados