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dc.contributor.author
Quiroga, Patricia Raquel  
dc.contributor.author
Riveros, Cecilia Gabriela  
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto  
dc.contributor.author
Grosso, Nelson  
dc.contributor.author
Nepote, Valeria  
dc.date.available
2023-10-31T17:15:28Z  
dc.date.issued
2011-12  
dc.identifier.citation
Quiroga, Patricia Raquel; Riveros, Cecilia Gabriela; Zygadlo, Julio Alberto; Grosso, Nelson; Nepote, Valeria; Antioxidant activity of essential oil of oregano species from Argentina in relation to their chemical composition; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 46; 12; 12-2011; 2648-2655  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/216692  
dc.description.abstract
The purpose of this work was to determine chemical composition and antioxidant activity of essential oil of different oregano species from Argentina: 'Cordobes', 'Criollo', 'Mendocino' and 'Compacto'. The essential oil composition was determined by gas-liquid chromatography and mass spectrometry. Scavenging activity was analysed by DPPH test. The antioxidant activity of the essential oils was determined by an accelerated oxidation test in canola oil. Thirty-nine compounds were identified in the oregano essential oils. The oregano species showed differences in their chemical composition, radical scavenging activity and antioxidant activity. The main compounds in the studied oregano species were thymol and trans-sabinene hydrate followed by γ-terpinene, terpinen-4-ol and α-terpinene. The oregano, 'Criollo', was rich in γ-terpinene and had lower thymol and trans-sabinene hydrate and higher α-terpinene and carvacrol contents than the other oregano species. 'Mendocino' had higher trans-sabinene hydrate and limonene than the other oregano species. 'Cordobes' and 'Compacto' had higher thymol content, radical scavenging activity and antioxidant activity in canola oil.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
CANOLA  
dc.subject
ESSENTIAL OIL  
dc.subject
OREGANO  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Antioxidant activity of essential oil of oregano species from Argentina in relation to their chemical composition  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-10-31T14:21:37Z  
dc.identifier.eissn
1873-2526  
dc.journal.volume
46  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
2648-2655  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Patricia Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Riveros, Cecilia Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nepote, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2011.02796.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2011.02796.x