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dc.contributor.author
Quiroga, Patricia Raquel
dc.contributor.author
Riveros, Cecilia Gabriela
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto
dc.contributor.author
Grosso, Nelson
dc.contributor.author
Nepote, Valeria
dc.date.available
2023-10-31T17:15:28Z
dc.date.issued
2011-12
dc.identifier.citation
Quiroga, Patricia Raquel; Riveros, Cecilia Gabriela; Zygadlo, Julio Alberto; Grosso, Nelson; Nepote, Valeria; Antioxidant activity of essential oil of oregano species from Argentina in relation to their chemical composition; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 46; 12; 12-2011; 2648-2655
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/216692
dc.description.abstract
The purpose of this work was to determine chemical composition and antioxidant activity of essential oil of different oregano species from Argentina: 'Cordobes', 'Criollo', 'Mendocino' and 'Compacto'. The essential oil composition was determined by gas-liquid chromatography and mass spectrometry. Scavenging activity was analysed by DPPH test. The antioxidant activity of the essential oils was determined by an accelerated oxidation test in canola oil. Thirty-nine compounds were identified in the oregano essential oils. The oregano species showed differences in their chemical composition, radical scavenging activity and antioxidant activity. The main compounds in the studied oregano species were thymol and trans-sabinene hydrate followed by γ-terpinene, terpinen-4-ol and α-terpinene. The oregano, 'Criollo', was rich in γ-terpinene and had lower thymol and trans-sabinene hydrate and higher α-terpinene and carvacrol contents than the other oregano species. 'Mendocino' had higher trans-sabinene hydrate and limonene than the other oregano species. 'Cordobes' and 'Compacto' had higher thymol content, radical scavenging activity and antioxidant activity in canola oil.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT
dc.subject
CANOLA
dc.subject
ESSENTIAL OIL
dc.subject
OREGANO
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Antioxidant activity of essential oil of oregano species from Argentina in relation to their chemical composition
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-10-31T14:21:37Z
dc.identifier.eissn
1873-2526
dc.journal.volume
46
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
2648-2655
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Patricia Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Riveros, Cecilia Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nepote, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2011.02796.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2011.02796.x
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