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dc.contributor.author
Rubel, Irene Albertina  
dc.contributor.author
Iraporda, Carolina  
dc.contributor.author
Manrique, Guillermo Daniel  
dc.contributor.author
Genovese, Diego Bautista  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.date.available
2023-10-31T13:32:01Z  
dc.date.issued
2021-11  
dc.identifier.citation
Rubel, Irene Albertina; Iraporda, Carolina; Manrique, Guillermo Daniel; Genovese, Diego Bautista; Abraham, Analia Graciela; Inulin from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.): From its biosynthesis to its application as bioactive ingredient; Elsevier; Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre; 26; 11-2021; 1-12  
dc.identifier.issn
2212-6198  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/216595  
dc.description.abstract
Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) represents a promising crop emerging in different parts of the world as a natural source of inulin. Different factors such as the kind of cultivar, agroecological conditions, harvest time, and tubers storage, have an impact on the inulin content and the physicochemical and biological characteristics. A wide variety of protocols for the extraction of inulin from Jerusalem artichoke tubers have been described that should be applied and selected considering the desired purity, the equipment available, and the environmental impact. The biosynthesis of the inulin during the plant life cycle, the beneficial health effects of Jerusalem artichoke tubers as well as the application of inulin as a bioactive ingredient in functional foods, are presented in this review. The data analyzed revealed that information is missing about the physicochemical characteristics of the inulin used in the different studies. Finally, the reviewed information contributes to the knowledge of the use of this compound as an ingredient in the food industry considering both its technological and bioactive effects.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOACTIVE INGREDIENT  
dc.subject
BIOLOGICAL ACTIVITY  
dc.subject
INULIN BIOSYNTHESIS  
dc.subject
INULIN PRODUCTION PROCESS  
dc.subject
JERUSALEM ARTICHOKE (HELIANTHUS TUBEROSUS L.)  
dc.subject
TECHNOLOGICAL PROPERTIES  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Inulin from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.): From its biosynthesis to its application as bioactive ingredient  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-10-31T09:56:33Z  
dc.journal.volume
26  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Rubel, Irene Albertina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Iraporda, Carolina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Manrique, Guillermo Daniel. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Genovese, Diego Bautista. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química (I). Grupo Vinculado al Plapiqui - Investigación y Desarrollo en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212619821000218  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bcdf.2021.100281