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dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban  
dc.contributor.author
Oliva, Maria Eugenia  
dc.contributor.author
Garzón, Antonela Guadalupe  
dc.contributor.author
Ferreira, María del Rosario  
dc.contributor.author
D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe  
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa  
dc.date.available
2023-10-31T09:54:19Z  
dc.date.issued
2022-03  
dc.identifier.citation
Cian, Raúl Esteban; Oliva, Maria Eugenia; Garzón, Antonela Guadalupe; Ferreira, María del Rosario; D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe; et al.; In vitro and in vivo antithrombotic and antioxidant properties of microencapsulated brewers’ spent grain peptides; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 57; 6; 3-2022; 3872-3879  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/216492  
dc.description.abstract
Antioxidant and antithrombotic activities of microencapsulated brewers’ spent grain peptides (BSGH-C) after simulated gastrointestinal digestion (SGID) and the in vivo properties using a model of growing Wistar rats fed with sucrose-rich diet (SRD) were determined. Microencapsulation reduced the cleavage of peptides (66.5 vs. 39.2%), partially preserved the in vitro antioxidant activity (ABTS+ inhibition and FRAP) and reduced the in vitro antithrombotic activity. SRD diet produced a pro-oxidant and pro-thrombotic systemic environment in rats, which was reversed by the consumption of BSGH-C. A positive correlation between in vitro antioxidant and antithrombotic activity of BSGH-C after SGID with the respective in vivo effects observed in rats fed BSGH-C (r = 0.9997 and r = 0.9411, respectively) was established. The goodness of both, the in vitro models determining bioactive properties after SGID, and the microencapsulation protecting the peptides from gastrointestinal environment were demonstrated. Thus, it was possible to produce microcapsules with bioavailable bioactive BSG peptides.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT PROPERTIES  
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDES  
dc.subject
BLOOD COAGULATION  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
SUCROSE-RICH DIET  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
In vitro and in vivo antithrombotic and antioxidant properties of microencapsulated brewers’ spent grain peptides  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-10-26T15:20:12Z  
dc.journal.volume
57  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
3872-3879  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria Eugenia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garzón, Antonela Guadalupe. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferreira, María del Rosario. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.15717  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.15717