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dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban
dc.contributor.author
Oliva, Maria Eugenia
dc.contributor.author
Garzón, Antonela Guadalupe
dc.contributor.author
Ferreira, María del Rosario
dc.contributor.author
D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa
dc.date.available
2023-10-31T09:54:19Z
dc.date.issued
2022-03
dc.identifier.citation
Cian, Raúl Esteban; Oliva, Maria Eugenia; Garzón, Antonela Guadalupe; Ferreira, María del Rosario; D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe; et al.; In vitro and in vivo antithrombotic and antioxidant properties of microencapsulated brewers’ spent grain peptides; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 57; 6; 3-2022; 3872-3879
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/216492
dc.description.abstract
Antioxidant and antithrombotic activities of microencapsulated brewers’ spent grain peptides (BSGH-C) after simulated gastrointestinal digestion (SGID) and the in vivo properties using a model of growing Wistar rats fed with sucrose-rich diet (SRD) were determined. Microencapsulation reduced the cleavage of peptides (66.5 vs. 39.2%), partially preserved the in vitro antioxidant activity (ABTS+ inhibition and FRAP) and reduced the in vitro antithrombotic activity. SRD diet produced a pro-oxidant and pro-thrombotic systemic environment in rats, which was reversed by the consumption of BSGH-C. A positive correlation between in vitro antioxidant and antithrombotic activity of BSGH-C after SGID with the respective in vivo effects observed in rats fed BSGH-C (r = 0.9997 and r = 0.9411, respectively) was established. The goodness of both, the in vitro models determining bioactive properties after SGID, and the microencapsulation protecting the peptides from gastrointestinal environment were demonstrated. Thus, it was possible to produce microcapsules with bioavailable bioactive BSG peptides.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT PROPERTIES
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDES
dc.subject
BLOOD COAGULATION
dc.subject
MICROENCAPSULATION
dc.subject
SUCROSE-RICH DIET
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
In vitro and in vivo antithrombotic and antioxidant properties of microencapsulated brewers’ spent grain peptides
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-10-26T15:20:12Z
dc.journal.volume
57
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
3872-3879
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria Eugenia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garzón, Antonela Guadalupe. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferreira, María del Rosario. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: D'alessandro, Maria Eugenia Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.15717
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.15717
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