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dc.contributor.author
Franzoni, Maria Belen  
dc.contributor.author
Teobaldi, Andrés Gustavo  
dc.contributor.author
Barrera, Gabriela  
dc.contributor.author
Acosta, Rodolfo Héctor  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Velasco, Manuel Isaac  
dc.date.available
2023-10-27T13:33:39Z  
dc.date.issued
2022-06  
dc.identifier.citation
Franzoni, Maria Belen; Teobaldi, Andrés Gustavo; Barrera, Gabriela; Acosta, Rodolfo Héctor; Ribotta, Pablo Daniel; et al.; NMR characterization of structure and moisture sorption dynamics of damaged starch granules; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 285; 119220; 6-2022; 1-8  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/216162  
dc.description.abstract
Among the many biopolymers that constitute food products, starch is one of the most common. Starch granules are often damaged in the milling process, which affects the final product quality, mainly due to changes in water adsorption properties. In this work, the crystallinity degree of wheat starch samples as a function of the mechanical damage is determined by low field 1H NMR. We also introduce the use of single-sided NMR to determine granular swelling, water distribution and sorption dynamics of the samples. Results show that the crystallinity of the samples decreases with the milling. We also observed that swelling index and sorption capacity values are higher in the milled samples than in the native starch. Our experiments show how single-sided NMR is a valuable tool to provide information on dynamic processes not only in starch, but also in many carbohydrate polymeric samples with the additional benefit of spatial resolution.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
CRYSTAL/AMORPHOUS FRACTIONS  
dc.subject
DAMAGED STARCH  
dc.subject
GRANULE SWELLING  
dc.subject
HYDRATION  
dc.subject
SINGLE-SIDED NMR  
dc.subject.classification
Física de los Materiales Condensados  
dc.subject.classification
Ciencias Físicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
NMR characterization of structure and moisture sorption dynamics of damaged starch granules  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-10-26T15:14:01Z  
dc.journal.volume
285  
dc.journal.number
119220  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Franzoni, Maria Belen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Teobaldi, Andrés Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barrera, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Acosta, Rodolfo Héctor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Velasco, Manuel Isaac. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861722001242  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2022.119220