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dc.contributor.author
Albornoz, Patricia Liliana  
dc.contributor.author
Interdonato, Osvaldo Roque  
dc.contributor.author
Hammann, Ariadna  
dc.contributor.author
Rosa, Mariana Daniela  
dc.contributor.author
Prado, Fernando Eduardo  
dc.contributor.author
Rapisarda, Viviana Andrea  
dc.contributor.author
Hilal, Mirna Beatriz  
dc.date.available
2023-10-18T15:11:03Z  
dc.date.issued
2022-04  
dc.identifier.citation
Albornoz, Patricia Liliana; Interdonato, Osvaldo Roque; Hammann, Ariadna; Rosa, Mariana Daniela; Prado, Fernando Eduardo; et al.; Lemon maturation causes anatomical and biochemical changes at the flavedo tissue level; Canadian Science Publishing; Botany; 100; 4; 4-2022; 347-357  
dc.identifier.issn
1916-2790  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/215374  
dc.description.abstract
Plants mobilize photosynthates by three transport pathways: apoplastic, symplastic through plasmodesmata (PD), and transcellular. In the flavedo of post-harvest mature lemons, a high level of activity of cell wall-bound invertase (WI), an enzyme associated with transcellular transport of monosaccharides, has been detected. To elucidate whether this high enzymatic activity is related to restricted transport in the symplastic pathway with fruit maturation, the aim of the present work was to compare anatomical and biochemical parameters in peel tissues of immature and mature lemons. Anatomical structure of cell walls, callose deposition, WI activity, and sucrose content were analyzed in peel tissues of immature and mature lemons. The parenchyma of the flavedo tissue of immature lemons presented an elevated number of primary pit fields (PPF). These PPF, associated with PD or cell wall interruptions, had the appearance of a string of beads; however, in mature lemons, the number of PPF was scarce due to callose deposition. WI activity and apoplastic sucrose content increased significantly in the flavedo of mature lemons compared to immature lemons. The present findings lay structural and functional bases relevant to understanding differences between immature and mature lemons, which would help to design agricultural practices in pre-and post-harvest management.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Canadian Science Publishing  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CALLOSE  
dc.subject
CELL WALL-BOUND INVERTASE  
dc.subject
LEMON PEEL  
dc.subject
PRIMARY PIT FIELDS  
dc.subject
SUCROSE  
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Lemon maturation causes anatomical and biochemical changes at the flavedo tissue level  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-06T12:43:31Z  
dc.identifier.eissn
1916-2804  
dc.journal.volume
100  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
347-357  
dc.journal.pais
Canadá  
dc.journal.ciudad
Otawa  
dc.description.fil
Fil: Albornoz, Patricia Liliana. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Departamento de Biología. Cátedra de Anatomía Vegetal; Argentina. Instituto de Morfologia Vegetal ; Direccion de Botanica ; Fundacion Miguel Lillo;  
dc.description.fil
Fil: Interdonato, Osvaldo Roque. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hammann, Ariadna. Universidad Nacional de Catamarca. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rosa, Mariana Daniela. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Prado, Fernando Eduardo. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rapisarda, Viviana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hilal, Mirna Beatriz. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Catamarca. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Botany  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/cjb-2021-0121  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1139/cjb-2021-0121