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dc.contributor.author
Martinez, Veronica Laura  
dc.contributor.author
Salierno, Gabriel Leonardo  
dc.contributor.author
García, Rodrigo Enrique  
dc.contributor.author
Lavorante, Maria Jose  
dc.contributor.author
Galvagno, Miguel Angel  
dc.contributor.author
Cassanello Fernandez, Miryam Celeste  
dc.date.available
2023-09-29T14:55:16Z  
dc.date.issued
2022-11  
dc.identifier.citation
Martinez, Veronica Laura; Salierno, Gabriel Leonardo; García, Rodrigo Enrique; Lavorante, Maria Jose; Galvagno, Miguel Angel; et al.; Biological Hydrogen Production by Dark Fermentation in a Stirred Tank Reactor and Its Correlation with the pH Time Evolution; MDPI; Catalysts; 12; 11; 11-2022; 1366-1382  
dc.identifier.issn
2073-4344  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/213593  
dc.description.abstract
Dark fermentation is a hydrogen generating process carried out by anaerobic spore-forming bacteria that metabolize carbon sources producing gas and short-chain acids. The process can be controlled, and the hydrogen harvested if bacteria are grown in a reactor with favorable conditions. In this work, bacteria selected from natural sources were grown with a defined culture media, while pH was monitored, with the aim of relating the amount of generated hydrogen to the increase in hydron ion concentration. Therefore, a model based on the acid-base species mass balance is proposed and solved to estimate the lag phase time and measure the hydrogen production efficiency and kinetics. Hydrogen production in a stirred batch reactor was performed for 150–200 h, at given operating conditions using a previously defined growth media, to validate the model. Using the proposed model, the cumulated moles of produced hydrogen correlate well with those predicted from the pH curve. Hence, the modified Gompertz model parameters, largely used for describing the hydrogen generation kinetics by dark fermentation, were estimated from the pH curve and from the experimentally measured generated hydrogen. Satisfactory agreement was found, thus, validating the method.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
BIOHYDROGEN  
dc.subject
DARK FERMENTATION  
dc.subject
GOMPERTZ MODEL  
dc.subject
PH INFLUENCE  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Biological Hydrogen Production by Dark Fermentation in a Stirred Tank Reactor and Its Correlation with the pH Time Evolution  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T22:39:00Z  
dc.journal.volume
12  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
1366-1382  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Veronica Laura. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salierno, Gabriel Leonardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García, Rodrigo Enrique. Ministerio de Defensa. Armada Argentina. Dirección Gral. de Investigación y Desarrollo de la Ara; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lavorante, Maria Jose. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galvagno, Miguel Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cassanello Fernandez, Miryam Celeste. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Catalysts  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2073-4344/12/11/1366  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/catal12111366