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dc.contributor.author
Otálora González, Carlos Mauricio  
dc.contributor.author
Schelegueda, Laura Inés  
dc.contributor.author
Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel  
dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana  
dc.contributor.author
Basanta, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi  
dc.date.available
2023-09-29T14:54:51Z  
dc.date.issued
2022-10  
dc.identifier.citation
Otálora González, Carlos Mauricio; Schelegueda, Laura Inés; Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel; Campos, Carmen Adriana; Basanta, Maria Florencia; et al.; Cassava Starch Films with Anthocyanins and Betalains from Agroindustrial by-Products: Their Use for Intelligent Label Development; MDPI; Foods; 11; 21; 10-2022; 1-11  
dc.identifier.issn
2304-8158  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/213592  
dc.description.abstract
The development of biodegradable packaging materials has become a widely addressed topic in recent years. Microparticles generated from Brassica oleracea var. capitata f. rubra (red cabbage, RC) and Beta vulgaris L. var. conditiva (beetroot, BR) which contained anthocyanins or betalains, were included in the formulation of edible films based on cassava starch (CS) giving origin to films CSRC, CSBR, or CSBC (mixture of both particles). The inclusion of the filler determined an increase in the stress at rupture from 0.8 MPa (CS) to 1.2 MPa (CSRC) or 1.0 MPa (CSBC), of the contact angle from 2.6° to 13.8° (CSBR) or 19.6° (CSBC). The use of these films for developing a smart label for hake packaging and the study of the TBV-N content, the microbiological characteristics of the muscle, and the color changes of the label with time, allowed us to conclude that the films CSRC and CSBC would be suitable for sensing the deterioration of packaged and chilled hake and that the color change of the label CSBC was completely consistent with fish muscle deterioration. As the microparticles can be obtained from by-products of the production and industrialization of plant tissues, the composite films and the smart labels developed can contribute not only to the development of safe food but also to the addition of value to those residues and to environmental protection.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
FILMS  
dc.subject
FISH SPOILAGE DETECTION  
dc.subject
NATURAL PIGMENTS  
dc.subject
PLANT BY-PRODUCTS  
dc.subject
STARCH  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Cassava Starch Films with Anthocyanins and Betalains from Agroindustrial by-Products: Their Use for Intelligent Label Development  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T22:37:19Z  
dc.journal.volume
11  
dc.journal.number
21  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Otálora González, Carlos Mauricio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schelegueda, Laura Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Basanta, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/11/21/3361  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/foods11213361