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dc.contributor.author
Braia, Mauricio Javier
dc.contributor.author
Cabezudo, Ignacio
dc.contributor.author
Barrera, Virginia Lis
dc.contributor.author
Anselmi, Pablo Ariel
dc.contributor.author
Meini, María Rocío
dc.contributor.author
Romanini, Diana
dc.date.available
2023-09-29T14:25:44Z
dc.date.issued
2021-07
dc.identifier.citation
Braia, Mauricio Javier; Cabezudo, Ignacio; Barrera, Virginia Lis; Anselmi, Pablo Ariel; Meini, María Rocío; et al.; An optimization approach to the bioconversion of flour mill waste to α-amylase enzyme by Aspergillus oryzae; Elsevier; Process Biochemistry; 111; 7-2021; 102-108
dc.identifier.issn
1359-5113
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/213576
dc.description.abstract
Alpha-amylase is one of the most employed enzymes in the food industry because of its capacity to degrade starch, improving the organoleptic and nutritional properties of food products. Thus, it is very important to develop novel industrial production processes for its production. A submerged fermentation process using Aspergillus oryzae was optimised to modulate the most important factors affecting alpha-amylase production. Flour mill waste, an abundant worldwide agro-industrial residue, was used as substrate due to its starch-rich composition. This residue was able to avoid catabolite repression during the fermentation, acting as a slow-release substrate. The process optimization led to a maximum yield of alpha-amylase production of 14076 ± 2346 U/L. The secretome of the fungi in the tested conditions was analysed by LC-MS, showing that two isoforms of alpha-amylase (amy-1 and amy-3) were produced. Finally, a two-step process was developed to purify alpha-amylase, consisting of fractional precipitation using (NH4)2SO4 followed by hydrophobic interaction chromatography. The purification allowed a four-time concentration of alpha-amylase, with an eleven-time purification factor and 65 % recovery and a reduction of the proteolytic activity to 14%.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AGRO-INDUSTRIAL WASTE
dc.subject
EXPERIMENTAL DESIGN
dc.subject
FERMENTATION
dc.subject
FRACTIONAL PRECIPITATION
dc.subject
HYDROPHOBIC INTERACTION CHROMATOGRAPHY
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
An optimization approach to the bioconversion of flour mill waste to α-amylase enzyme by Aspergillus oryzae
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-09-29T11:14:53Z
dc.journal.volume
111
dc.journal.pagination
102-108
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Braia, Mauricio Javier. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cabezudo, Ignacio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barrera, Virginia Lis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Anselmi, Pablo Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Meini, María Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.journal.title
Process Biochemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1359511321002312
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.procbio.2021.07.019
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