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dc.contributor.author
Braia, Mauricio Javier  
dc.contributor.author
Cabezudo, Ignacio  
dc.contributor.author
Barrera, Virginia Lis  
dc.contributor.author
Anselmi, Pablo Ariel  
dc.contributor.author
Meini, María Rocío  
dc.contributor.author
Romanini, Diana  
dc.date.available
2023-09-29T14:25:44Z  
dc.date.issued
2021-07  
dc.identifier.citation
Braia, Mauricio Javier; Cabezudo, Ignacio; Barrera, Virginia Lis; Anselmi, Pablo Ariel; Meini, María Rocío; et al.; An optimization approach to the bioconversion of flour mill waste to α-amylase enzyme by Aspergillus oryzae; Elsevier; Process Biochemistry; 111; 7-2021; 102-108  
dc.identifier.issn
1359-5113  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/213576  
dc.description.abstract
Alpha-amylase is one of the most employed enzymes in the food industry because of its capacity to degrade starch, improving the organoleptic and nutritional properties of food products. Thus, it is very important to develop novel industrial production processes for its production. A submerged fermentation process using Aspergillus oryzae was optimised to modulate the most important factors affecting alpha-amylase production. Flour mill waste, an abundant worldwide agro-industrial residue, was used as substrate due to its starch-rich composition. This residue was able to avoid catabolite repression during the fermentation, acting as a slow-release substrate. The process optimization led to a maximum yield of alpha-amylase production of 14076 ± 2346 U/L. The secretome of the fungi in the tested conditions was analysed by LC-MS, showing that two isoforms of alpha-amylase (amy-1 and amy-3) were produced. Finally, a two-step process was developed to purify alpha-amylase, consisting of fractional precipitation using (NH4)2SO4 followed by hydrophobic interaction chromatography. The purification allowed a four-time concentration of alpha-amylase, with an eleven-time purification factor and 65 % recovery and a reduction of the proteolytic activity to 14%.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AGRO-INDUSTRIAL WASTE  
dc.subject
EXPERIMENTAL DESIGN  
dc.subject
FERMENTATION  
dc.subject
FRACTIONAL PRECIPITATION  
dc.subject
HYDROPHOBIC INTERACTION CHROMATOGRAPHY  
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
An optimization approach to the bioconversion of flour mill waste to α-amylase enzyme by Aspergillus oryzae  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-09-29T11:14:53Z  
dc.journal.volume
111  
dc.journal.pagination
102-108  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Braia, Mauricio Javier. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cabezudo, Ignacio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barrera, Virginia Lis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Anselmi, Pablo Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Meini, María Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Process Biochemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1359511321002312  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.procbio.2021.07.019