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dc.contributor.author
Jimenez, Luis Emanuel
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dc.contributor.author
Juárez, Ana Carolina
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dc.contributor.author
Roldan Olarte, Eugenia Mariela
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dc.contributor.author
Alvarez, Rosa Maria Susana
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dc.date.available
2023-09-21T15:44:56Z
dc.date.issued
2022-06
dc.identifier.citation
Jimenez, Luis Emanuel; Juárez, Ana Carolina; Roldan Olarte, Eugenia Mariela; Alvarez, Rosa Maria Susana; Biochemical changes in the cytoplasm of bovine oocytes during the in vitro maturation process: a Raman microscopy study; Springer; Veterinary Research Communications; 46; 2; 6-2022; 549-562
dc.identifier.issn
0165-7380
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/212548
dc.description.abstract
The sequence and chronology of the main biochemical changes occurring in the cytoplasm of bovine oocytes during the in vitro maturation process were tracked by Raman microscopy applied to cells previously subjected to enzymatic digestion of the zona pellucida. Specific spectral markers for proteins, lipids and carbohydrates were used to evaluate the developmental status of the ooplasm at four different times. Spectral changes revealed that lipid accumulation was dominant during the first six hours of culture while protein content reached the average levels characteristic of mature oocytes within the last four hours of the maturation process. A time-dependent decrease in carbohydrates was also observed. Finally, the carbohydrate-to-protein (P1037/P1002) ratio proved to be sensitive enough to determine the cytoplasmic maturation state of bovine oocytes and promises to be useful in future research aimed at optimizing culture conditions through the promotion of protein accumulation in the ooplasm.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BOVINE OOPLASM
dc.subject
LIPIDS
dc.subject
MACROMOLECULES
dc.subject
PROTEINS
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica
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dc.subject.classification
Ciencias Químicas
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dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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dc.title
Biochemical changes in the cytoplasm of bovine oocytes during the in vitro maturation process: a Raman microscopy study
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-05T12:22:19Z
dc.identifier.eissn
1573-7446
dc.journal.volume
46
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
549-562
dc.journal.pais
Alemania
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dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Jimenez, Luis Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Juárez, Ana Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Física; Argentina
dc.description.fil
Fil: Roldan Olarte, Eugenia Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Biología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Rosa Maria Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Física; Argentina
dc.journal.title
Veterinary Research Communications
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11259-021-09882-4
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11259-021-09882-4
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