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dc.contributor.author
Ortiz Chura, Abimael  
dc.contributor.author
Fernández Pepi, María Gabriela  
dc.contributor.author
Wawrzkiewicz, Marisa  
dc.contributor.author
Cerón Cucchi, María Esperanza  
dc.contributor.author
Cravero, S.  
dc.contributor.author
Jaurena, G.  
dc.date.available
2023-09-21T14:46:25Z  
dc.date.issued
2018-11  
dc.identifier.citation
Ortiz Chura, Abimael; Fernández Pepi, María Gabriela; Wawrzkiewicz, Marisa; Cerón Cucchi, María Esperanza; Cravero, S.; et al.; Microbial populations and ruminal fermentation of sheep and llamas fed low quality forages; Elsevier Science; Journal of Small Ruminant Research; 168; 11-2018; 47-51  
dc.identifier.issn
0921-4488  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/212517  
dc.description.abstract
The objective of this study was to assess the ruminal microbial population and fermentation of sheep and llamas fed low quality forages. Two llamas and three sheep with permanent ruminal cannula were fed ad libitum with a low quality fescue hay (Festuca arundinacea Schreb). The animals were adapted to forage feeding for 21 days, followed by one day of collection of the ruminal fluid (RF), during 2 experimental periods separated by 7 days. The RF was extracted before morning feeding. The llama forestomach content showed higher degree of fermentative activity than the sheep one, as indicated by NH3-N and VFA values (P < 0.001). Similar densities of total bacteria, methanogens and fibrolytic bacteria were present in both species (P > 0.050). However, the forestomach of llamas contained higher density of total protozoa and Eudiplodinium (P < 0.050), whereas holotrich protozoa were undetectable. In conclusion, the llama forestomach had higher fermentative activity than sheep rumen, different protozoa population, but no differences in bacterial population densities.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BACTERIA  
dc.subject
CAMELIDS  
dc.subject
FORESTOMACH  
dc.subject
METHANOGENS  
dc.subject
MICROBIOTA  
dc.subject
PROTOZOA  
dc.subject.classification
Ganadería  
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Microbial populations and ruminal fermentation of sheep and llamas fed low quality forages  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-09-21T11:13:46Z  
dc.journal.volume
168  
dc.journal.pagination
47-51  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ortiz Chura, Abimael. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología Veterinaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Patobiología Veterinaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández Pepi, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wawrzkiewicz, Marisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cerón Cucchi, María Esperanza. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología Veterinaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Patobiología Veterinaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cravero, S.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología Veterinaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Patobiología Veterinaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jaurena, G.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Small Ruminant Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S092144881830628X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.smallrumres.2018.09.007