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dc.contributor.author
Ortiz Chura, Abimael
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dc.contributor.author
Fernández Pepi, María Gabriela
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dc.contributor.author
Wawrzkiewicz, Marisa
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dc.contributor.author
Cerón Cucchi, María Esperanza
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dc.contributor.author
Cravero, S.
dc.contributor.author
Jaurena, G.
dc.date.available
2023-09-21T14:46:25Z
dc.date.issued
2018-11
dc.identifier.citation
Ortiz Chura, Abimael; Fernández Pepi, María Gabriela; Wawrzkiewicz, Marisa; Cerón Cucchi, María Esperanza; Cravero, S.; et al.; Microbial populations and ruminal fermentation of sheep and llamas fed low quality forages; Elsevier Science; Journal of Small Ruminant Research; 168; 11-2018; 47-51
dc.identifier.issn
0921-4488
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/212517
dc.description.abstract
The objective of this study was to assess the ruminal microbial population and fermentation of sheep and llamas fed low quality forages. Two llamas and three sheep with permanent ruminal cannula were fed ad libitum with a low quality fescue hay (Festuca arundinacea Schreb). The animals were adapted to forage feeding for 21 days, followed by one day of collection of the ruminal fluid (RF), during 2 experimental periods separated by 7 days. The RF was extracted before morning feeding. The llama forestomach content showed higher degree of fermentative activity than the sheep one, as indicated by NH3-N and VFA values (P < 0.001). Similar densities of total bacteria, methanogens and fibrolytic bacteria were present in both species (P > 0.050). However, the forestomach of llamas contained higher density of total protozoa and Eudiplodinium (P < 0.050), whereas holotrich protozoa were undetectable. In conclusion, the llama forestomach had higher fermentative activity than sheep rumen, different protozoa population, but no differences in bacterial population densities.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BACTERIA
dc.subject
CAMELIDS
dc.subject
FORESTOMACH
dc.subject
METHANOGENS
dc.subject
MICROBIOTA
dc.subject
PROTOZOA
dc.subject.classification
Ganadería
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dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería
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dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
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dc.title
Microbial populations and ruminal fermentation of sheep and llamas fed low quality forages
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-09-21T11:13:46Z
dc.journal.volume
168
dc.journal.pagination
47-51
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ortiz Chura, Abimael. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología Veterinaria.
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Patobiología Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández Pepi, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wawrzkiewicz, Marisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cerón Cucchi, María Esperanza. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología Veterinaria.
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Patobiología Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cravero, S.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología Veterinaria.
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Patobiología Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jaurena, G.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal; Argentina
dc.journal.title
Journal of Small Ruminant Research
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S092144881830628X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.smallrumres.2018.09.007
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