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dc.contributor.author
Pérez Rodríguez, Michael  
dc.contributor.author
Hidalgo, Melisa Jazmin  
dc.contributor.author
Mendoza, Alberto  
dc.contributor.author
González, Lucy T.  
dc.contributor.author
Longoria Rodríguez, Francisco  
dc.contributor.author
Goicoechea, Hector Casimiro  
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo  
dc.date.available
2023-09-19T17:31:45Z  
dc.date.issued
2023-06  
dc.identifier.citation
Pérez Rodríguez, Michael; Hidalgo, Melisa Jazmin; Mendoza, Alberto; González, Lucy T.; Longoria Rodríguez, Francisco; et al.; Measuring trace element fingerprinting for cereal bar authentication based on type and principal ingredient; Elsevier; Food Chemistry: X; 18; 6-2023; 1-7  
dc.identifier.issn
2590-1575  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/212138  
dc.description.abstract
This paper introduces a method for determining the authenticity of commercial cereal bars based on trace element fingerprints. In this regard, 120 cereal bars were prepared using microwave-assisted acid digestion and the concentrations of Al, Ba, Bi, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Li, Mn, Mo, Ni, Pb, Rb, Se, Sn, Sr, V, and Zn were later measured by ICP-MS. Results confirmed the suitability of the analyzed samples for human consumption. Multielemental data underwent autoscaling preprocessing for then applying PCA, CART, and LDA to input data set. LDA model accomplished the highest classification modeling performance with a success rate of 92%, making it the suitable model for reliable cereal bar prediction. The proposed method demonstrates the potential of trace element fingerprints in distinguishing cereal bar samples according to their type (conventional and gluten-free) and principal ingredient (fruit, yogurt, chocolate), thereby contributing to global efforts for food authentication.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
AUTHENTICATION  
dc.subject
CEREAL BARS  
dc.subject
FINGERPRINTING  
dc.subject
ICP-MS  
dc.subject
LDA  
dc.subject
TRACE ELEMENTS  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Measuring trace element fingerprinting for cereal bar authentication based on type and principal ingredient  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-09-15T12:40:37Z  
dc.journal.volume
18  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pérez Rodríguez, Michael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Instituto Tecnologico de Monterrey. Escuela de Ingenieria y Ciencias.; México  
dc.description.fil
Fil: Hidalgo, Melisa Jazmin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mendoza, Alberto. Instituto Tecnologico de Monterrey. Escuela de Ingenieria y Ciencias.; México  
dc.description.fil
Fil: González, Lucy T.. Instituto Tecnologico de Monterrey. Escuela de Ingenieria y Ciencias.; México  
dc.description.fil
Fil: Longoria Rodríguez, Francisco. Centro de Investigacion En Materiales Avanzados; México  
dc.description.fil
Fil: Goicoechea, Hector Casimiro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Laboratorio de Desarrollo Analítico y Quimiometría; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry: X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2590157523001876  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fochx.2023.100744