Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Montenegro, Luciano Federico
dc.contributor.author
Descalzo, Adriana Maria
dc.contributor.author
Rizzo, Sergio Anibal
dc.contributor.author
Rossetti, Luciana
dc.contributor.author
García, Teresa Pilar
dc.contributor.author
Pérez, Carolina Daiana
dc.date.available
2023-09-19T15:06:53Z
dc.date.issued
2022-05
dc.identifier.citation
Montenegro, Luciano Federico; Descalzo, Adriana Maria; Rizzo, Sergio Anibal; Rossetti, Luciana; García, Teresa Pilar; et al.; Improving the antioxidant status, fat-soluble vitamins, fatty acid composition, and lipid stability in the meat of Grass carp (Ctenopharyngodon idella Val) fed fresh ryegrass (Lolium multiflorum Lam); Elsevier Science; Aquaculture; 553; 5-2022; 1-10
dc.identifier.issn
0044-8486
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/212077
dc.description.abstract
Ctenopharyngodon idella (Grass carp) is one of the most widely produced species in aquaculture. This species is capable of feeding on forage crops and algae. However, few studies have investigated forage feeding in the production of this species. The aim of this work was to evaluate the impact of fresh Lolium multiflorum feeding on the fatty acid and antioxidant fat-soluble vitamin composition, antioxidant status, and lipid stability of C. idella meat. For this purpose, a 120-day feeding trial was conducted. Approximately 300 juvenile C. idella (7.97 ± 0.6 g and 8.82 ± 0.73 cm) were used. Two experimental diets were used: L. multiflorum Lam (annual ryegrass) forage, or pasture diet (PD), and artificial grain diet (GD). Juveniles of C. idella fed PD accumulated a greater concentration of EPA, DPA, and DHA fatty acids after 60 and 120 days (P < 0.05). Conversely, fish fed a grain-based diet accumulated higher omega 6 fatty acid content in their meat. The PD group meat had a higher content of α-tocopherol, lutein, β-carotene, and retinol than the GD group (P < 0.05). The action of these fat-soluble vitamins and micronutrients increased the FRAP and decreased TBARS in the meat of the PD group. These results suggest that L. multiflorum (ryegrass) feeding improves the quality of C. idella meat by increasing the fatty acids beneficial to human health, such as EPA, DPA, and DHA contents. In addition, this diet increases the antioxidant fat-soluble vitamin contents, thus not only improving the nutritional value of the meat but also contributing to lipid stability.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FISH MEAT
dc.subject
FISH NUTRITION
dc.subject
HUMAN HEALTH
dc.subject
NUTRITIONAL QUALITY
dc.subject
OMEGA 3
dc.subject
VITAMIN
dc.subject.classification
Otras Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Improving the antioxidant status, fat-soluble vitamins, fatty acid composition, and lipid stability in the meat of Grass carp (Ctenopharyngodon idella Val) fed fresh ryegrass (Lolium multiflorum Lam)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T18:20:00Z
dc.journal.volume
553
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Luciano Federico. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Descalzo, Adriana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rizzo, Sergio Anibal. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina. Universidad de Morón; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
dc.description.fil
Fil: García, Teresa Pilar. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pérez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Universidad de Morón; Argentina
dc.journal.title
Aquaculture
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0044848622001831
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.aquaculture.2022.738067
Archivos asociados