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dc.contributor.author
Cardillo, Alejandra Beatriz
dc.contributor.author
Perassolo, Maria
dc.contributor.author
Giulietti, Ana Maria
dc.contributor.author
Rodriguez Talou, Julian
dc.date.available
2023-09-12T18:57:13Z
dc.date.issued
2021-07
dc.identifier.citation
Cardillo, Alejandra Beatriz; Perassolo, Maria; Giulietti, Ana Maria; Rodriguez Talou, Julian; Cyclodextrins: A tool in plant cell and organ culture bioprocesses for the production of secondary metabolites; Springer; Plant Cell, Tissue and Organ Culture; 146; 1; 7-2021; 1-19
dc.identifier.issn
0167-6857
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/211300
dc.description.abstract
Plant cell culture bioprocesses have become an alternative source for bioactive compound production to the traditional extraction technology from plants grown in nature or through agricultural techniques. Thus, environmental conditions could make the supply of these secondary metabolites intermittent and heterogeneous. Therefore, plant cell cultures assure a continuous product supply, homogeneous production, fulfilling GMP requirements. Elicitation has been an extensively used strategy to boost secondary metabolite production in plant cell cultures. Cyclodextrins, the naturally occurring cyclic oligosaccharides of glucose residues, has emerged as an elicitor that can trigger plant cell defense responses and secondary metabolite accumulation. Moreover, CDs can form complex with most of the plant secondary compounds, thus contribute to product removal, which results in the elimination of feedback inhibition of product biosynthesis and also prevents product degradation and toxicity against the plant cells. In the present manuscript, we collect and compare the effects of cyclodextrins on different secondary metabolite pathways in plant cell culture processes. We review different case studies, which includes the production of phenylpropanoids, terpenes, alkaloids, naphthoquinones and anthraquinones derivatives. In the present manuscript, we collect and compare the effects of cyclodextrins on different secondary metabolite pathways in plant cell culture, which include the production of phenylpropanoids, terpenes, alkaloids, naphthoquinones and anthraquinones derivatives.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CYCLODEXTRINS
dc.subject
ELICITATION
dc.subject
PLANT CELL CULTURE
dc.subject
SECONDARY METABOLITES
dc.subject.classification
Otras Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Cyclodextrins: A tool in plant cell and organ culture bioprocesses for the production of secondary metabolites
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-09-12T18:00:14Z
dc.journal.volume
146
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-19
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Cardillo, Alejandra Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perassolo, Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giulietti, Ana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Talou, Julian. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Microbiología, Inmunología y Biotecnología. Cátedra de Microbiología Industrial y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina
dc.journal.title
Plant Cell, Tissue and Organ Culture
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11240-021-02045-y
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s11240-021-02045-y
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