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dc.contributor.author
Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel
dc.contributor.author
Pereyra Gonzales, Adriana
dc.contributor.author
Mazzobre, Maria Florencia
dc.contributor.author
Ulrih, Natasha Poklar
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar
dc.date.available
2023-09-11T17:55:19Z
dc.date.issued
2022-09
dc.identifier.citation
Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel; Pereyra Gonzales, Adriana; Mazzobre, Maria Florencia; Ulrih, Natasha Poklar; Buera, Maria del Pilar; Solubility, sorption isotherms and thermodynamic parameters of β-cyclodextrin complexes with poplar propolis components: Practical implicances; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 167; 9-2022; 1-8
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/211158
dc.description.abstract
The aim of this work was to establish experimental conditions to improve water solubility of poplar propolis components by complexation with β-cyclodextrin (BCD). Water sorption properties, stability constants and thermodynamic parameters of the encapsulation process were studied. Propolis greatly modified BCD sorption isotherms, being water sorption lower in propolis-BCD system. These results are consistent with the displacement of water molecules from the inner cavity of the BCD by propolis components and evidence propolis component-BCD interactions. Results showed a positive linear relationship between phenolic compounds water solubility and the BCD amount in aqueous solution. The solubility increase depends on the polarity and spatial geometry of these components. Phase solubility data indicated the formation of 1:1 M ratio complexes and studies at different temperatures allowed to calculate the stability constants and the thermodynamic parameters of the inclusion process. The negative ΔH (−22 kJ mol−1) and ΔG (−12.8 kJ mol−1) values indicate that the inclusion of propolis components in BCD is an exothermic and spontaneous process, respectively, that is mainly enthalpy driven. The obtained ΔS (-32 J mol−1.K−1) is typical of low energy interactions. Present results could be of interest to develop aqueous propolis formulations avoiding the use of organic solvents and without undesirable tastes or flavors.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
CYCLODEXTRINS
dc.subject
INCLUSION COMPLEX
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject
PROPOLIS
dc.subject
THERMODYNAMIC PARAMETERS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Solubility, sorption isotherms and thermodynamic parameters of β-cyclodextrin complexes with poplar propolis components: Practical implicances
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T22:38:37Z
dc.journal.volume
167
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pereyra Gonzales, Adriana. Medex d.o.o; Eslovenia
dc.description.fil
Fil: Mazzobre, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ulrih, Natasha Poklar. University of Ljubljana; Eslovenia
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643822007460
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113811
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