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dc.contributor.author
Naso, Julieta Natalia  
dc.contributor.author
Bellesi, Fernando Alberto  
dc.contributor.author
Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel  
dc.contributor.author
Pilosof, Ana Maria Renata  
dc.date.available
2023-09-11T17:52:28Z  
dc.date.issued
2022-11  
dc.identifier.citation
Naso, Julieta Natalia; Bellesi, Fernando Alberto; Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel; Pilosof, Ana Maria Renata; Solubilization of lipolysis products in mixed micelles is enhanced in presence of bile salts and Tween 80 as revealed by a model study (oleic acid) and emulsified chia-oil; Elsevier Science; Food Research International; 161; 11-2022; 1-8  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/211155  
dc.description.abstract
In the last few decades, there has been a growing interest in understanding the mechanisms involved in lipid digestion with the purpose of developing strategies to control this complex physiological process. Bile salts (BS) are natural bio-surfactants that play crucial functions in this process and may represent a key strategy to modulate the lipolysis. One of the main functions is the removal of lipolysis products present at the interface of lipid droplets by solubilizing them in BS micelles, thus avoiding the reaction inhibition. However, there are few studies that analyzed the effects that could have the emulsion components on the solubilization capacity of BS micelles. Thus, the main purpose of the present work was to evaluate the impact of a typical food emulsifier (Tween 80) on the fatty acid (FA) solubilization capacity of BS micelles by using a method recently developed, involving a combination of turbidity and dynamic light scattering (DLS) determinations. As FA solubilization into BS micelles may strongly affect the kinetics of lipolysis, the lipolysis of T80-stabilized oil-in-water (O/W) emulsions was also studied. The results showed that a higher concentration of the emulsifier in the duodenal medium causes the lipolysis rate to be maximum for a longer time. The mechanism involved could be the contribution of T80 to increase the solubilization of FA (and possibly other products of the lipolysis) in the duodenal medium, consequently affecting the potential bioavailability of fatty acids.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BILE SALTS  
dc.subject
EMULSIFIER  
dc.subject
FATTY ACIDS  
dc.subject
MICELLES  
dc.subject
SOLUBILITY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Solubilization of lipolysis products in mixed micelles is enhanced in presence of bile salts and Tween 80 as revealed by a model study (oleic acid) and emulsified chia-oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T22:37:41Z  
dc.journal.volume
161  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Naso, Julieta Natalia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Ministerio de Ciencia. Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bellesi, Fernando Alberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pizones Ruiz Henestrosa, Víctor Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pilosof, Ana Maria Renata. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996922008626  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111804